Du visar för närvarande PRESSMEDDELANDE: Bjärekyckling är Sveriges första klimatcertifierade kyckling

PRESSMEDDELANDE: Bjärekyckling är Sveriges första klimatcertifierade kyckling

Hos Bjärefågel i Torekow AB föder man upp kyckling med fokus på hållbarhet och visionen att kyckling som har det bra, smakar bra. Nu tar företaget ett banbrytande steg mot ökad hållbarhet och bättre klimat. Som första kycklingproducent någonsin klimatcertifierar man sin uppfödning och produkten Bjärekyckling.

Klimatcertifieringen innebär bland annat att företaget använder foderråvaror med lägre klimatpåverkan. Den totala energianvändningen minskas, man har ställt om till förnybara energikällor i uppfödningen och inom kort kommer all el att vara 100 procent grön. Dessutom har man också minimerat användning av fossil energi samt utbildat chaufförer i sparsamt körsätt.
– Bjärefågel har alltid varit fokuserat på att arbeta på ett hållbart sätt, både vad gäller djur, natur och miljö. Genom att klimatcertifiera oss skruvar vi upp kraven på oss själva och levererar en Bjärekyckling som är ännu mer hållbar och klimatvänlig, säger Robin Lundgren, vd för Bjärefågel.

Reducerar klimatpåverkan
Klimatcertifieringen är en frivillig tillvalscertifiering till IP-standardens Sigillnivå och märkningen Svenskt Sigill, som Bjärefågel innehaft sedan 2008.
– När konsumenten köper ett livsmedel som bär märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad kan de känna sig trygga med att uppfödaren och odlaren har gjort vad som är möjligt för att minska klimatpåverkan i produktionen, utan att kompromissa med djurens välmående, säger Britt Rahm, vd för Sigill Kvalitetssystem AB.

Tar sitt ansvar
Bjärefågels klimatcertifiering innebär en reducering av klimatpåverkan med hela 20-25 procent.
– En av vår tids stora miljöfrågor handlar just om att vi måste minska utsläppen och effektivisera nyttjandet av energi, något som vi alla har ett gemensamt ansvar för. Det känns väldigt bra att vi nu är klimatcertifierade, säger Per-Olof Ingemarsson, grundare och en av ägarna till Bjärefågel.
– Det känns mycket spännande att Bjärefågel är först ut att göra detta ansvarsfulla steg inom kycklinguppfödning. Vi hoppas att detta öppnar upp och banar väg, så att fler företag väljer att ta steget och klimatcertifiera sig, säger Britt Rahm.

FOTNOT. Läs mer fakta här.

Presskontakt
Per-Olof Ingemarsson, ägare Bjärefågel i Torekow AB, telefon 0706-46 19 22, e-post po@bjarefagel.se.
Britt Rahm, vd Sigill Kvalitetssystem AB, telefon 08-787 53 71, e-post britt.rahm@sigill.se

Pressbilder
För pressbilder kontakta kommunikationsansvarig Sia Andersson, Bjärefågel i Torekow AB, på telefon 0701-55 10 66 eller via e-post till sia@bjarefagel.se. Bilder finns även på www.mynewsdesk.com/se/bjarefagel.

 

Fakta om Bjärefågel: Bjärefågel i Torekow AB ligger strax utanför Torekov på Bjärehalvön. Företaget grundades 1986 och existerar i sin nuvarande form sedan år 2000. Produkten kallas Bjärekyckling och säljs i välsorterade livsmedelsaffärer över hela Sverige. Från första början har fokus legat på att skapa en tillsatsfri kyckling som föds upp på ett hållbart sätt. Det innebär att djuren från start till slut får ett helt vegetabiliskt majsbaserat GMO-fritt foder som till största delen är närodlat, att kycklingarna får växa långsamt och har gott om plats att röra sig på, att saltlake eller vatten inte tillsätts i oförädlade produkter efter slakt, med mera. Bjärefågel är medlem i Svensk Fågel och Svenskt Sigill och följer deras kontroll- och omsorgsprogram.

Fakta om Svenskt Sigill: Svenskt Sigill är den enda märkningen för mat och blommor som garanterar svenskt ursprung på råvara från förstklassiga odlare och djuruppfödare. För att få använda kontroll- och ursprungsmärkningen Svenskt Sigill ska mat eller blommor komma från djuruppfödning eller odling som är certifierad enligt IP Sigill. Denna nivå i standarden säkrar extra produktionsmervärden som går utöver gällande lagstiftning inom områdena djuromsorg, miljöansvar och livsmedelssäkerhet. Certifieringen ger företagen kraftfulla argument vid försäljning av sina produkter och kunden ytterligare mervärden.

Tillval – Klimatcertifiering: Innebär att företagets verksamhet dels uppfyller IP-standardens Sigillnivå, dels har vidtagit åtgärder för att minska sin klimatpåverkan. Mat och blommor som kommer från odling och djuruppfödning som är certifierad enligt tillvalet får bära märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad.