Du visar för närvarande VI ÄR BRÖDERNA BAKOM BJÄREKYCKLING

VI ÄR BRÖDERNA BAKOM BJÄREKYCKLING

  • Inläggskategori:Okategoriserad

Det är vi som är bröderna Ingemarsson; lillebror Martin och storebror Per-Olof. Vi är två ganska vanliga bonnapågar som har sysslat med fågeluppfödning och drivit Bjärefågel sedan slutet av 80-talet. När vi växte upp på 1970-talet på våra föräldrars gård utanför Torekov födde vi bland annat upp grisar. Djuren fick alla de tillsatser som djur vanligtvis fick på den tiden.

Maten skulle tillverkas så effektivt som möjligt och ingen visste om antibiotikarestistens eller tänkte på hållbarhet. Så var det bara. Men den gris vi i familjen själva skulle äta fick inga tillsatser, för sådant ville vi inte ha i vår egen mat.

Detta tänk har följt med oss hela livet och när vi själva fick barn blev det ännu viktigare. När våra barn så småningom skulle äta riktig mat ville vi inte stoppa något i dem, som inte skulle vara där. Därför föds Bjärekycklingarna upp på ett bra vegetabiliskt majsbaserat foder, som till större delen dessutom är odlat i södra Sverige Det finns ingen antibiotika, antibiotikaliknande medel eller GMO i fodret. Det har resulterat i att vårt företag Bjärefågel producerar mat som älskas av både barn, föräldrar och kvalitetsmedvetna kockar i hela landet. Och som vi och våra familjer äter flera gånger i veckan!

Vi är också Sveriges enda producent av klimatcertifierade kyckling. En av vår tids stora miljöfrågor handlar just om att vi måste minska utsläppen och utnyttja energi på ett bra sätt. Detta är något som vi alla har ett gemensamt ansvar för inför framtida generationer. Klimatcertifieringen innebär att vi minskar vår klimatpåverkan med20-25 procent genom att till exempel använda foderråvaror med lägre klimatpåverkan, minska den totala energianvändningen och ställa om till förnybara energikällor och grön el. Vi har också minimerat användning av fossil energi samt utbildar chaufförer i sparsamt körsätt.

Dessutom äger all vår uppfödning rum i mindre skala på familjejordbruk, främst på Bjärehalvön och i södra Halland. Våra kycklingar bor ofta i ombyggda svinstall och verksamheten ger nytt liv till gårdarna. Det tycker vi också känns bra.