Hållbar kycklinguppfödning sedan 1997

På familjeföretaget Bjärefågel i Torekow AB brinner vi för att föda upp Sveriges bästa kyckling. Därför arbetar vi aktivt med etisk djurhållning och hållbarhet. Bjärekyckling är Sveriges enda klimatcertifierade kyckling, vilket bland annat innebär att vi har sänkt vår klimatpåverkan med 20–25 procent. Våra uppfödare genomgår oberoende certifiering via både Svensk Fågel och Svenskt Sigill. Vi kontrolleras av en extern tredje part. 

Dubbelt så mycket plats i stallet
I Sverige finns regler för hur många kycklingar man får ha per kvadratmeter i stallet. Vi går längre – vi halverar antalet! Alltså får Bjärekycklingar dubbelt så mycket plats som en vanlig svensk kyckling.

Kvalitetsfoder baserat på lokalt odlad majs
Det vegetabiliska fodret innehåller majs, baljväxter, spannmål, soja, vitaminer och mineraler. Då mår våra Bjärekycklingar riktigt bra. Fodret innehåller inte GMO, antibiotika eller antibiotikaliknande preparat.

Långsam tillväxt och varsam hantering
Våra Ranger Gold-kycklingar växer långsamt och har en god hälsa. Kyckling som får växa i sin egen takt mår bra. Vi lyfter alltid våra fåglar varsamt med två händer om kropp och vingar, för att undvika skador och stress.

Uppfödning på mindre familjejordbruk
Bjärekycklingar föds upp av oss på Bjärefågel, samt av noga kontrollerade uppfödare på och runt Bjärehalvön. Maximal transport är så kort som möjligt – både för fåglarna och för miljöns skull. 

BRÖDERNA INGEMARSSON

Det är vi som är bröderna Ingemarsson. Två ganska vanliga bonnapågar som har sysslat med fågeluppfödning och drivit Bjärefågel i drygt 25 år. Så här säger Per-Olof Ingemarsson om starten för Bjärefågel:

”När jag får frågan om det var hönan eller ägget som kom först, så svarar jag att allting började med en bebis: min och min frus första barn. Han var så liten och fin, och äkta och viktig. När han så småningom skulle äta riktig mat ville jag inte stoppa något i honom, som inte skulle vara där. Det fick mig att tänka till, vilket med tiden resulterat i att vårt företag Bjärefågel producerar mat som älskas av både barn, föräldrar och kvalitetsmedvetna kockar i hela landet.” 

Det hela startade som ett hobbyprojekt och i början sålde vi mest till vänner och bekanta, men ryktet om vår goda kyckling spred sig snabbt och efterfrågan växte. Vi blev så klart sporrade av intresset och åkte till Frankrike för att lära oss allt om kycklinguppfödning. Vi undersökte allt ifrån kläckning till foder och bestämde oss sedan för att åka hem och ta fram Sveriges godaste kyckling.

För att lyckas med projektet samlade vi ihop en grupp experter, det var allt ifrån kockar till veterinärer och folk från Allergiförbundet. Vi slog våra kloka huvuden ihop och gav oss i kast med uppgiften, vi skulle ta fram en kyckling som till och med var bättre än den franska, men utan att göra avkall på de högt ställda krav vi har i Sverige. Vårt fokus har alltid varit att tillverka en kvalitetskyckling med fokus på etisk djurhållning och hållbarhet

Vi är stolta över att vara den enda fågelproducent som får lov att märka sina varor med Svenskt Sigill Klimatcertifiering. Vi är också certifierade av Svensk Fågel och följer deras kontroll- och omsorgsprogram. 

Överallt lagas det härliga måltider med vår Bjärekyckling. Den är efterfrågad av medvetna konsumenter och på finkrogar runtom i landet – den tillagas i kök hos människor som älskar bra kyckling. Vi är så klart oerhört glada men inte särskilt förvånade, för vi vet att kycklingar som har det bra, smakar bra!

Martin & Per-Olof Ingemarsson

Vill du veta mer?

Du är varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar.