BRÖDERNA INGEMARSSON

Det är vi som är bröderna Ingemarsson. Två ganska vanliga bonnapågar som har sysslat med fågeluppfödning och drivit Bjärefågel i drygt 25 år. 

När vi växte upp på 1970-talet på våra föräldrars gård utanför Torekov födde vi bland annat upp grisar. Djuren fick alla de tillsatser som djur vanligtvis fick på den tiden. Maten skulle tillverkas så effektivt som möjligt och ingen visste om antibiotikaresistens eller tänkte på hållbarhet. Så var det bara.

Men den gris vi i familjen själva skulle äta fick inga tillsatser, för sådant ville vi inte ha i vår egen mat. 

Därför föds Bjärekycklingarna upp på ett bra vegetabiliskt majsbaserat foder, som till större delen dessutom är odlat i södra Sverige. Det finns ingen koccidiostatika eller GMO i fodret. Så här säger Per-Olof Ingemarsson om starten för Bjärefågel:

”När jag får frågan om det var hönan eller ägget som kom först, så svarar jag att allting började med en bebis: min och min frus första barn. Han var så liten och fin, och äkta och viktig. När han så småningom skulle äta riktig mat ville jag inte stoppa något i honom, som inte skulle vara där. Det fick mig att tänka till, vilket med tiden resulterat i att vårt företag Bjärefågel producerar mat som älskas av både barn, föräldrar och kvalitetsmedvetna kockar i hela landet.” 

Bjärefågel startade som ett hobbyprojekt och i början sålde vi mest till vänner och bekanta, men ryktet om vår goda kyckling spred sig snabbt och efterfrågan växte. Vi blev så klart sporrade av intresset och åkte till Frankrike för att lära oss allt om kycklinguppfödning. Vi undersökte allt ifrån kläckning till foder och bestämde oss sedan för att åka hem och ta fram Sveriges godaste kyckling.

För att lyckas med projektet samlade vi ihop en grupp experter, det var allt ifrån kockar till veterinärer och folk från Allergiförbundet. Vi slog våra kloka huvuden ihop och gav oss i kast med uppgiften, vi skulle ta fram en kyckling som till och med var bättre än den franska, men utan att göra avkall på de högt ställda krav vi har i Sverige. Vårt fokus har alltid varit att tillverka en kvalitetskyckling med fokus på etisk djurhållning och hållbarhet.

Vi är stolta över att vara den enda fågelproducent som får lov att märka sina varor med Svenskt Sigill Klimatcertifiering. En av vår tids stora miljöfrågor handlar just om att vi måste minska utsläppen och utnyttja energi på ett bra sätt. Detta är något som vi alla har ett gemensamt ansvar för inför framtida generationer. Klimatcertifieringen innebär att vi minskar vår klimatpåverkan med 20-25 procent genom att till exempel använda foderråvaror med lägre klimatpåverkan, minska den totala energianvändningen och ställa om till förnybara energikällor och grön el. Vi har också minimerat användning av fossil energi samt utbildat chaufförer i sparsamt körsätt.  Vi är även certifierade av Svensk Fågel och följer deras kontroll- och omsorgsprogram. 

Dessutom äger all vår uppfödning rum i mindre skala på familjejordbruk, främst på Bjärehalvön och i södra Halland. Våra kycklingar bor ofta i ombyggda svinstall och verksamheten ger nytt liv till gårdarna. Det tycker vi också känns bra.

Överallt lagas det härliga måltider med vår Bjärekyckling. Den är efterfrågad av medvetna konsumenter och på finkrogar runtom i landet – den tillagas i kök hos människor som älskar bra kyckling. Vi är så klart oerhört glada men inte särskilt förvånade, för vi vet att kycklingar som har det bra, smakar bra!

Martin & Per-Olof Ingemarsson

Vad är skillnad mellan kyckling och

Bjärekyckling?

Har du frågor eller funderingar?
Varmt välkommen att kontakta oss – vi finns här för dig!