Du visar för närvarande Klimatcertifierade Bjärefågel svensk vinnare i Embla Nordic Food Awards

Klimatcertifierade Bjärefågel svensk vinnare i Embla Nordic Food Awards

  • Inläggskategori:Aktuellt

PRESSMEDDELANDE FRÅN SVENSK SIGILL:

Svenskt Sigill Klimatcertifierade Bjärefågel är den svenska vinnaren i kategorin Nordisk matproducent och går vidare till den nordiska finalen i Embla Nordic Food Awards. Vd Per-Olof Ingemarsson får nomineringen eftersom han med stor uthållighet, konsekvent har hållit sig till och utvecklat sitt koncept. Han har visat att det går att kombinera höga krav på kvalitet och driva en hållbar fågeluppfödning.

Embla är ett nordiskt matpris som syftar till att visa upp och stärka den nordiska maten och de innovativa människorna som skapar den. De nordiska bondeorganisationernas centralråd, NBC, står bakom tävlingen, med stöd från Nordiska ministerrådet. Embla Food Awards hålls vartannat år, och nästa final är i Oslo den 11 mars 2022. Priset delas ut i sju olika kategorier där det i varje kategori finns en nominerad kandidat från varje nordiskt land.

– Vi är fantastiskt glada och stolta över att våra duktiga kunder Bjärefågel vinner den svenska nomineringen. Bjärefågel är ett föredöme i branschen på många sätt, de jobbar stenhårt med både hållbarhetsfrågan och djuromsorgen och förstås är deras kyckling extra god på många sätt, inte minst för smaklökarna, säger Britt Rahm, vd på Sigill Kvalitetssystem/Svenskt Sigill.

Bjärefågel enda klimatcertifierade kycklingproducenten

Bjärefågel är i dagsläget de enda som klarar de hårda kraven för en klimatcertifiering inom Svenskt Sigill. Det innebär att de följer en lång rad forskningsbaserade åtgärder för att minska klimatpåverkan från uppfödningen. Klimatcertifieringen innebär till exempel att de använder stor del lokalproducerat foder och förnybar energi. Till foder används minst 30% foder som är odlat enligt reglerna för en klimatcertifiering. Då krävsåtgärder för att binda in mer kol i marken, så kallad kolinlagring, för att göra jorden mer bördig och minska mängden kol som avgår till atmosfären.

Men det som prioriteras högst är alltid att djuren har det bra. Bjärefågel föder bara upp den långsamtväxande rasen Ranger Gold. Kycklingarna har nästan dubbelt så mycket plats att röra sig på som i vanliga uppfödningar, de ska vara friska och dessutom ha möjlighet att leka. De har alltid tillgång till något att hoppa upp på, det kan vara en plattform eller en halmbal. Urlastning ur stallet sker alltid med minst två händer på varje kyckling för att det ska gå lugnt till och minska risken att kycklingen skadar sig.

-Vi vet att kyckling som har det bra smakar extra bra, både i magen och i hjärtat, säger Per-Olof Ingemarsson vd på Bjärefågel. Vi är väldigt glada över att vårt unika sätt att föda upp kyckling får sådan här uppmärksamhet.

Enda kycklingen med grönt ljus för klimat av WWF
Världsnaturfonden WWF uppmärksammade också nyligen Bjärefågel vid lanseringen av sin Köttguide. Svenskt Sigill Klimatcertifierad kyckling är den enda kycklingen som får grönt ljus för klimatpåverkan i årets Köttguide. WWF lyfte också vikten av att ha långsamtväxande raser i kycklinguppfödning vilket Bjärefågel uppfyller.

Inte första Svenskt Sigill nomineringen
Tidigare har Bitte Persson från Larsviken Lantbruk varit svensk vinnare och nominerad i kategorin Årets matentreprenör till den nordiska finalen år 2017.

Kontaktpersoner
Britt Rahm, vd Sigill kvalitetssystem, britt.rahm@sigill.se, 010-184 41 97
Per-Olof Ingemarsson, vd Bjärefågel, po@bjarefagel.se, 0706-46 19 22

Länk till Svenskt Sigills pressmeddelande

Länk till LRF:s pressmeddelande