Du visar för närvarande ”Vi har skapat en hållbar matfabrik!”

”Vi har skapat en hållbar matfabrik!”

  • Inläggskategori:Aktuellt

Att öka förädlingen och skapa nya klimatsmarta kvalitetsprodukter har länge varit ett mål för Bjärefågel. I höstas smög vi i gång med produktionen i vår nya anläggning på Valhall Park i Ängelholm.

– Vi har skapat en hållbar matfabrik! säger platschefen och produktutvecklaren Johan Uematsu lite skämtsamt när han funderar på vad vår nya förädlingsanläggning betyder för företaget.

– Att utöka vår förädling var en idé som jag grubblat på ett tag. När pandemin
slog till så behövde vi på Bjärefågel fundera över hur vi kunde undvika att lägga alla våra ägg i en korg.  Vi behövde helt enkelt bredda vårt sortiment och möta varje kundsegment på bästa sätt, säger Per-Olof Ingemarsson, VD på Bjärefågel.

Klimatsmarta kvalitetsprodukter

Att förädlingen hamnade i en lokal på Valhall i Ängelholm var dock en ren tillfällighet. Per-Olof och sonen Gustav skulle ut och möta upp en potentiell kund, som visade sig ha lämnat efter sig stora och funktionsdugliga produktionslokaler. Då började man direkt fundera på om detta var ett tillfälle som man inte kunde låta gå förbi.

– Förädlingsanläggningen ger oss möjligheten att arbeta fram nya produkter, men också utveckla fler smaker i form av olika korvsorter eller fonder, förklarar Johan stolt.

Bjärefågel har nu möjligheten att ta vara på nästan 100 procent av kycklingen, vilket gör den nya investeringen till en väldigt hållbar matfabrik. Att sälja rå kyckling i form av kycklingbröst eller lårfiléer kan vara snabbt och smidigt för en kycklingproducent. Men kvar på kycklingen finns mycket kött som kan förädlas till fantastiska produkter som köttbullar, stekkorv, nuggets eller fond.

Nya kunder och samarbeten

– Med vårt nya sortiment har vi hittat nya kunder och samarbeten, t. ex. skolor, storkök och andra kunder som vill ha andra typer av produkter i sin verksamhet. Men som fortfarande vill ha svenska råvaror av hög kvalitet, säger Johan.

Bjärefågels idé om att inte vara störst utan att fokusera på kvalitet och hållbarhet består. Men nu kan företaget verkligen arbeta mot att vara bäst på att hantera och förädla en fågel till många olika produkter, genom att ta vara på all köttråvara. Det som inte kan bli mat används för att framställa biogas.

– Vi är nu i gång med att plocka fram en ny generation av produkter med högt köttinnehåll och rena smaker, fria från allergener och onödiga tillsatser. Det är Bjärekyckling på ett nytt sätt, men med samma höga kvalité och standard. Vi vill hjälpa till att sätta svenska råvaror i fokus igen, säger Per-Olof.