Du visar för närvarande Med anledning av Uppdrag Gransknings reportage om avelskyckling

Med anledning av Uppdrag Gransknings reportage om avelskyckling

  • Inläggskategori:Aktuellt

Uppdrag Granskning har producerat ett program om kycklinguppfödning av så kallade grand parentsdjur (mor- och farföräldradjur) från företaget Aviagen SweChick. I programmet visas extremt dålig hantering av avelsdjur av snabbväxande kycklinghybrider.

Bjärefågel föder upp en långsamt växande kyckling som heter Ranger Gold. Vi arbetar inte med SweChick och reportaget gäller inte Bjärefågel. Inslagen som visas i Uppdrag granskning har inget med Bjärefågels kycklingar att göra.  

Långsamt växande kyckling

Redan 2004 började Bjärefågel att leta efter en långsamt växande kyckling till sin uppfödning. Företaget har aktivt drivit processen som gjort det möjligt att föda upp långsamt växande kyckling i Sverige. Vi såg att snabbväxande kycklingar växte för fort och även har andra problem som kommer av den snabba tillväxten.

 Kycklingbranschen domineras av ett fåtal stora avelsföretag och de var länge totalt fokuserade på att ta fram snabbväxande kycklinghybrider. Det fanns inga långsamt växande fåglar att tillgå. Det var först flera år senare avelsföretagen tog fram en långsamt växande kyckling som heter Rowan Ranger.

Först i Sverige

Bjärefågel introducerade långsamt växande kycklingar i Sverige i slutet av 2014. Efter att fler och bättre kycklingar har utvecklats har vi sedan bytt från Rowan Ranger till Ranger Gold-kycklingar som vi föder upp 49–52 dagar. Vi står för ca en procent av den svenska kycklinguppfödningen.

Ranger Gold är framtagen av Aviagen i Skottland och är en av de kycklingar som är godkänd av European Chicken Commitment (ECC). Den är en kombination av en brunfjädrad Ranger-höna som har god fortplantning och en Gold-tupp som är väldigt robust och har starka ben. Ranger Gold har dessutom väldigt fin fothälsa och kycklingarna rör sig mycket och gärna. Det bidrar även till att fåglarna har en god allmänhälsa.

Bjärefågel strävar hela tiden efter att bli bättre. Vi anser oss ha kommit långt i vårt arbete att likt det företag från Norge som visas i Uppdrag Granskning gå ECC:s krav tillmötes.

Läs gärna mer på vår hemsida. På www.youtube.com/@bjarefagelitorekowab kan du se filmer.

MER INFORMATION
Per-Olof Ingemarsson, vd Bjärefågel i Torekow AB, tel. 0706-46 19 22, e-post po@bjarefagel.se.

OM BJÄREFÅGEL: Familjeföretaget Bjärefågel i Torekow AB grundades 1986 och existerar i sin nuvarande form sedan år 2000. Produkten kallas Bjärekyckling. Från första början har fokus legat på att skapa en tillsatsfri kyckling som föds upp på ett hållbart sätt. Bjärekyckling är också Sveriges enda klimatcertifierade kyckling. Kycklingarna äter ett helt vegetabiliskt majsbaserat GMO-fritt foder som till största delen är närodlat. Fåglarna får växa långsamt och har gott om plats att röra sig på. Bjärefågel är medlem i Svenskt Sigill och föder upp Sveriges enda klimatcertifierade kyckling.