Du visar för närvarande Gällande uttalande från regionala smittskyddsläkare om färsk kyckling

Gällande uttalande från regionala smittskyddsläkare om färsk kyckling

  • Inläggskategori:Aktuellt

På förekommen anledning publicerar vi ett utdrag från ett inlägg som idag har publicerats på Svensk Fågels hemsida:

Idag har regionala smittskyddssläkare i uttalanden uppmanat till att välja fryst istället för färsk kyckling. Så länge du som konsument väljer kycklingprodukter märkta med Svensk Fågels Gula Pippin kan du vara säker på att du köper en produkt som ingår ett gediget program för att bekämpa campylobacter.

Kyckling kan till och från bära på campylobacter, i synnerhet om den har vistats utomhus. Det är därför alltid viktigt med god hygien i köket – oavsett om du tillagar färsk eller fryst kyckling ska du alltid hetta upp köttet till minst 70 grader. Men det räcker så klart inte. Vid högre förekomst så är också risken högre för att man blir smittad. Därför genomför vi i branschen kraftfulla åtgärder för att minska förekomsten för att komma ner på den normalt låga svenska nivån igen.

Detta ska du tänka på när du lagar kyckling:
– Tvätta händer och håll ytor och redskap rena.
– Ha en separat skärbräda för rått kött.
– När du är färdig med köksredskapen, se till att köra diskmaskinen så hett som möjligt.
– Håll koll på innertemperaturen. En kycklingfilé ska vara 72 grader, vilket du enkelt avläser med en termometer och 80 grader för hel kyckling eller styckningsdetalj med ben.

Läs det fullständiga uttalandet från Svensk Fågel här.