Swedish

Nyheter

Per-Olof Ingemarsson är nominerad till Årets klimatbonde

Per-Olof Ingemarsson är nominerad till Årets klimatbonde

Per-Olof Ingemarsson, vd för och grundare av Bjärefågel, är en av sju nominerade till priset Årets klimatbonde. Priset delas i år ut av Svenskt Sigill och White Guide Green för första gången.
“Klimatfrågan är en av de viktigaste miljöfrågorna men i diskussionen om vilken mat som är bäst ur klimatsynpunkt, glöms bonden ibland bort. Genom de förändringar som gjorts och som fortfarande görs har svensk primär-produktionen blivit världsledande på klimatområdet. Det vill White Guide Green och Svenskt Sigill uppmärksamma genom priset Årets klimatbonde, skriver Svenskt Sigill och White Guide Green i ett gemensamt pressmeddelande.

Motiveringen för Per-Olof Ingemarssons nominering lyder:
Som grundare och en av huvudägarna till Bjärefågel är det Per-Olofs vision, om att företaget hela tiden kan göra saker lite bättre, som står bakom utvecklingen i företaget. Att arbeta med hållbarhet och minskad klimatpåverkan, utan att släppa fokus på god djuromsorg, är en del av Bjärefågels grundtanke. Bjärefågel är den enda klimatcertifierade kycklingproducenten i Sverige. Att alltid vara redo för nya förändringar för att komma ännu ett steg på vägen mot hållbarhet är en självklarhet.

Vinnaren utses i april och priset delas ut den 12 juni på White Guide Green galan i Stockholm,  då vinnaren hedras på plats

Alla nominerade:
CAROLINE ANDERSSON, BRÄNNAN TRÄDGÅRD
Tomatodlare i Viken, Skåne.

ANN & JANNE ERIKSSON, SNÖBORG GÅRD
Nötkötts- spannmåls- och potatisproducenter i Dalarna.

PER-OLOF INGEMARSSON, BJÄREFÅGEL
Kycklinguppfödare på Bjärehalvön.

LENA LINDAHL & MAGNUS JOHANSSON, NIBBLE GÅRDSGRIS
Grisuppfödare utanför Västerås.

JARL RYBERG, SLU ULTUNA EGENDOM
Sveriges Lantbruksuniversitets Ultuna egendom odlar spannmål, oljeväxter och är en grovfoderproducent.

ERIK O.R. BENGTSSON, KARLSFÄLTS GÅRD
Spannmål-, gris och lammproducent på Österlen

JENS THULIN, VISAMARLÖVSGÅRDEN
Nötköttsproducent öster om Malmö.

Juryn består av:
Anna Richert, expert på matfrågor WWF
Louise König, Hållbarhetskunnig inom hållbart företagande och konsumtion.
Malin Komaiszko, projektledare White Guide Green
Katarina Ahlmén, kvalitetschef Svenskt Sigill

White Guide Green kartlägger och utser de grönaste matvarubutikerna enligt kriterier som är framtagna i samarbete mellan White Public, Världsnaturfonden WWF och Bergkvist Publishing.

Svenskt Sigill Klimatcertifierad är den enda märkningen för mat och blommor producerade i Sverige med lägre klimatpåverkan.

Läs pressmeddelande här.