Du visar för närvarande Mongolian chicken

Mongolian chicken

Skriv ut

Mongolian chicken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Förslag dryck: art.nr. 75764, 2019 Belleruche, Côtes du Rhône, M Chapoutier

Chapoutier hämtar druvorna till Belleruche från fyra mer sydligt belägna områden av Rhône där alla bidrar med olika jordmån och förutsättningar. 2019 följer i spåren av den fina 2018-årgången men har en fräschör och skärpa i syran som lyfter den vitpeppriga och så rena bärfrukten. Just pepprigheten är skönt markerad i 2019, såväl doft- som smakmässigt, och skänker den där lilla extra tjusningen till kaskaden av ungdomligt busig frukt som består av färska hallon, björnbär och ett stänk kirsch. Tanniner finns det också i bakgrunden och de ger ryggrad tillsammans med syran som närmast tar sig ett citrusaktigt uttryck. Så här ska en välgjord Côtes-du-Rhône smaka!

Vi intar vårt vin kylt ner mot 14-15°C för att maximera dess fräscha uttryck och bärgenerositet. Och det är då som vinet excellerar till maten och möter upp det saltsöta i anrättningen på ett fenomenalt vis. Klunkvarning utfärdas härmed för vinet och maten tillsammans är försvinnande gott!

  • Skapat av: Livets Goda, @livetsgoda_magazine
  • Kategori: Kycklingbröst
  • Typ av rätt: Huvudrätt

Ingredienser

800 gram kycklingbröst
1-2 salladslökar
1 dl majsstärkelse + 1 msk till redning
2 dl japansk soja
1,5 dl vatten
2 dl rörsocker
2 vitlöksklyftor
2 msk sesamolja
1 msk finhackad ingefära
neutral matlagningsolja
salt
peppar

Tillbehör:
klistrigt jasminris
risnudlar
majsolja
finhackad salladslök

Gör så här

1. Börja med att förbereda kycklingen som du skivar upp i tunnare munsbitar. Lägg dem i en plastpåse och strö över en deciliter majsstärkelse innan du knyter igen påsen. Massera in stärkelsen jämnt i köttet. Låt vila i rumstemperatur en stund.
2. Förbered såsen genom att mixa soja, vatten, rörsocker och sesamolja i en kastrull. Se till att sockret löses upp. Du behöver dock inte värma vätskan. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingen på hög värme i omgångar. Den ska få fin färg och bli skönt krispig. Lägg åt sidan tills du stekt allt kött klart.
3. Hetta upp såsen i stekpannan och låt koka upp. Red med den sista matskeden majsstärkelse som du rört ut i kallt vatten. Såsen ska bli lagom simmig.
4. Addera sedan den finhackade färska ingefäran och finhackad vitlök. Avsluta med att lägga i salladslöken som du skärt i cirka 3 cm långa stavar. Låt puttra någon minut innan du lägger i kycklingen och rör om ordentligt så att allt kött dränks i såsen.
5. Som kronan på verket och något du ofta får på amerikanska restauranger är friterade risnudlar på toppen. Superenkelt att göra och ger en skön crunch till rätten. Hetta upp majsolja i en mindre tjockbottnad kastrull. När värmen är uppe på cirka 175°C så lägger du ner risnudlar som du knäckt i oljan. De expanderar på nolltid så vänd snabbt och ta sedan upp och lägg på hushållspapper.
6. Servera friterade risnudlar till rätten tillsammans med ris och strö finhackad salladslök över.

Lämna ett svar