Mongolian chicken
Förslag dryck: art.nr. 75764, 2019 Belleruche, Côtes du Rhône, M Chapoutier
Chapoutier hämtar druvorna till Belleruche från fyra mer sydligt belägna områden av Rhône där alla bidrar med olika jordmån och förutsättningar. 2019 följer i spåren av den fina 2018-årgången men har en fräschör och skärpa i syran som lyfter den vitpeppriga och så rena bärfrukten. Just pepprigheten är skönt markerad i 2019, såväl doft- som smakmässigt, och skänker den där lilla extra tjusningen till kaskaden av ungdomligt busig frukt som består av färska hallon, björnbär och ett stänk kirsch. Tanniner finns det också i bakgrunden och de ger ryggrad tillsammans med syran som närmast tar sig ett citrusaktigt uttryck. Så här ska en välgjord Côtes-du-Rhône smaka!
Vi intar vårt vin kylt ner mot 14-15°C för att maximera dess fräscha uttryck och bärgenerositet. Och det är då som vinet excellerar till maten och möter upp det saltsöta i anrättningen på ett fenomenalt vis. Klunkvarning utfärdas härmed för vinet och maten tillsammans är försvinnande gott!
- Kategori: Kycklingbröst
- Typ av rätt: Huvudrätt
Ingredienser
● 800 gram kycklingbröst
● 1-2 salladslökar
● 1 dl majsstärkelse + 1 msk till redning
● 2 dl japansk soja
● 1,5 dl vatten
● 2 dl rörsocker
● 2 vitlöksklyftor
● 2 msk sesamolja
● 1 msk finhackad ingefära
● neutral matlagningsolja
● salt
● peppar
Tillbehör:
● klistrigt jasminris
● risnudlar
● majsolja
● finhackad salladslök
Gör så här
1. Börja med att förbereda kycklingen som du skivar upp i tunnare munsbitar. Lägg dem i en plastpåse och strö över en deciliter majsstärkelse innan du knyter igen påsen. Massera in stärkelsen jämnt i köttet. Låt vila i rumstemperatur en stund.
2. Förbered såsen genom att mixa soja, vatten, rörsocker och sesamolja i en kastrull. Se till att sockret löses upp. Du behöver dock inte värma vätskan. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingen på hög värme i omgångar. Den ska få fin färg och bli skönt krispig. Lägg åt sidan tills du stekt allt kött klart.
3. Hetta upp såsen i stekpannan och låt koka upp. Red med den sista matskeden majsstärkelse som du rört ut i kallt vatten. Såsen ska bli lagom simmig.
4. Addera sedan den finhackade färska ingefäran och finhackad vitlök. Avsluta med att lägga i salladslöken som du skärt i cirka 3 cm långa stavar. Låt puttra någon minut innan du lägger i kycklingen och rör om ordentligt så att allt kött dränks i såsen.
5. Som kronan på verket och något du ofta får på amerikanska restauranger är friterade risnudlar på toppen. Superenkelt att göra och ger en skön crunch till rätten. Hetta upp majsolja i en mindre tjockbottnad kastrull. När värmen är uppe på cirka 175°C så lägger du ner risnudlar som du knäckt i oljan. De expanderar på nolltid så vänd snabbt och ta sedan upp och lägg på hushållspapper.
6. Servera friterade risnudlar till rätten tillsammans med ris och strö finhackad salladslök över.