Du visar för närvarande Vår långsamtväxande kyckling når handeln vecka 52

Vår långsamtväxande kyckling når handeln vecka 52

De två konventionella snabbväxande korsningarna Ross 308 och Cobb 500 har fram till nu varit de enda kycklingar som funnits för kommersiell uppfödning i Sverige. Men den 3 november började Bjärefågel i Torekow AB att föda upp den långsamtväxande kycklingen Rowan Ranger.

– Det är väldigt roligt att vi blir först i Sverige med att föda upp en kyckling som växer mer långsamt. Vi har arbetat mot detta mål i många år, säger Bjärefågels vd Per-Olof Ingemarsson.


Rowan Ranger-kycklingarna kommer att uppnå sin slaktvikt efter cirka 50 dagar, vilket är 15-20 dagar mer än vad Ross 308 och Cobb 500 är avsedda för. Den nya fågeln passar Bjärefågels koncept som går ut på att kycklingen ska växa i lite mer långsam takt, inte få några antibiotikapreparat, äta ett helt vegetabiliskt GMO-fritt foder med närodlad majs som bas, ha gott om plats att röra sig på, med mera.

– Vi tror att kunderna uppskattar att djuren har fötts upp på ett hänsynsfullt sätt. Vi kallar redan vår produkt för Bjärekyckling eftersom den är så mycket mer än bara konventionellt uppfödd majskyckling. Med vår nya Rowan Ranger-fågel kommer den att bli ännu mer speciell.

I samband med bytet av kyckling ändrar Bjärefågel även utseendet på sina förpackningar.
– Vi vill att våra kunder ska se att det är skillnad på produkten. Vi kommer även att namnge vår nya kyckling på förpackningen. Likväl som att man skriver att ett vin är gjort på en Sauvignon Blanc-druva, kommer vi att skriva att grunden i en Bjärekyckling är en Rowan Ranger-kyckling. Med det vill vi sätta en ny standard för produktion och försäljning av svensk kyckling, säger Per-Olof Ingemarsson.
Vecka 52 når de första Bjärekycklingarna av den nya sorten ut i handeln. Bjärefågel har valt att byta fågel i alla sina uppfödningsstallar och kommer i framtiden enbart att leverera den nya kycklingen. Förutom att det blir en annorlunda kyckling med längre uppfödningstid kommer konceptet att vara sig likt.
– Vårt koncept har alltid varit utformat för att kycklingarna skall ha det bra så länge de lever. Vi är övertygade om att kombinationen av Rowan Ranger och vårt koncept kommer att ge en ännu mer välmående fågel.

Presskontakt Bjärefågel:
Per-Olof Ingemarsson, vd, nås på telefon 0706-46 19 22 eller via e-post till po@bjarefagel.se.
Sia Andersson, kommunikationsansvarig, nås på telefon 0701-55 10 66 eller via e-post till sia@bjarefagel.se.

Pressbilder: för högupplösta pressbilder var vänlig kontakta Sia Andersson via epost till sia@bjarefagel.se. Det finns även filmklipp som gärna får användas.

Fakta om Bjärefågel: Bjärefågel i Torekow AB ligger strax utanför Torekov på Bjärehalvön. Företaget grundades 1986 och existerar i sin nuvarande form sedan år 2000. Produkten kallas Bjärekyckling och säljs i välsorterade livsmedelsaffärer över hela Sverige. Från första början har fokus legat på att skapa en tillsatsfri kyckling som föds upp på ett ekologiskt hållbart sätt. Det innebär att djuren från start till slut får ett helt vegetabiliskt majsbaserat GMO-fritt foder som till största delen är närodlat, att djuren har väldigt gott om plats att röra sig på, att saltlake eller vatten inte tillsätts i oförädlade produkter efter slakt, med mera. Bjärefågel är medlem i Svensk Fågel och Svenskt Sigill och följer deras kontroll- och omsorgsprogram. Läs mer om Bjärefågel på www.bjarefagel.se och följ företaget och satsningen på den nya rasen på www.facebook.se/bjarefagel.
Fakta om Rowan Ranger: Rowan Ranger har utvecklats av Aviagen i Skottland och är en ny linje av kycklingrasen Ross. Utvecklingsarbetet av den långsamtväxande färgade kycklingen startade 2004 och den har nyligen börjat födas upp i Europa. I Sverige introduceras fågeln av SweHatch. Fågeln har utvecklats speciellt för att tillgodose efterfrågan av en långsamtväxande kyckling. Rowan Ranger har ackrediterats av den holländska djurvälfärdsorganisationen Dierenbescherming – Beter Leven och den är även ackrediterad av Freedom Food i Storbritannien.