Du visar för närvarande Ugnsstekt äppelfylld kyckling med cidersås, purjolök & pancetta

Ugnsstekt äppelfylld kyckling med cidersås, purjolök & pancetta

Skriv ut

Ugnsstekt äppelfylld kyckling med cidersås, purjolök & pancetta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Förslag dryck: art.nr. 6021, Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Loibenberg, Wachau, Österrike

Österrikisk riesling av Smaragd-klass serveras med fördel till fågel och det visar Loibenberg när vi nu har den i glasen till denna kycklinganrättning. Det syrliga i maten möter vinet, sältan från pancettan plockas upp av fruktrikedomen i vinet och såsen får vinet att lyfta ytterligare en nivå. Eller var det tvärtom? Hur som helst så är detta en fullkomligt magisk servering som andas söndagslunch de luxe!


Doften inleder aromatiskt med blommiga undertoner innan det fruktiga tar vid och nyanser av tropiskt i form av mango och ananas samt stenfruktiga drag såsom aprikos och persika tar över. Citrus också där

grapefrukten sticker ut. Det vilar något stenfuktigt över det hela som liksom knyter ihop säcken och man kan lätt skickas ut på villospår och närmast förvänta sig ett vin med sötma i gommen. Nu är det raka

motsatsen och det gör vinet så spännande och kontrasterande med klingande ren och torr stenfrukt i smakprofilen och där tätheten tar sig uttryck i form av en imponerande intensitet. Vinets syra är precis och

skänker sådan närvaro till vinet och fäster extra fint tillsammans med den lemoncurd-ton som följer med i den långa och kryddiga finalen. Det här är en fenomenal årgång av Loibenberg!

  • Skapat av: Livets Goda, @livetsgoda_magazine
  • Kategori: Hel kyckling
  • Typ av rätt: Huvudrätt

Ingredienser

6-8 personer

2 hela kycklingar

3–4 purjolökar

4 äpplen

1 hekto pancetta i skivor

1 flaska torr cider, 330 ml

3 dl grädde

1–2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

kycklingfond

äppelcidervinäger

salt

peppar

smör
calvados (om så önskas)

Att servera till:

potatis

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C. Gnid in kycklingenarna i salt och peppar. Grovhacka äpple som du sedan fyller

fågeln med. Täck med pancetta och ställ i mitten av ugnen på ett galler.

2. Ha en långpanna under som du lägger större bitar av purjolök i. Räkna en timme per kilo kyckling i ugnen. Våra var på 1,5 kilo styck så 90 minuter var ugnstiden. Stek tills innertemperaturen på den tjockaste delen av bröstet har nått 72°C.

3. Vätskan som hamnar i långpannan med purjolöken blir till en fantastiskt smakrik såsbas. Sila av denna

löpandes. Hacka schalottenlök fint samt vitlöksklyfta och låt bli glansig i smör i en kastrull.

4. Häll på cidern, lite kycklingfond, vätskan från ugnen och grädde. Låt puttra samman. Smaka av med salt, peppar, eventuellt några stänk calvados och slutligen någon matsked vinäger som lyfter såsen.

5. Tranchera kycklingen, gröp ur äpplet från skrovet och lägg upp tillsammans med purjolök på ett

serveringsfat. Bryt pancettan i bitar och strö över. Sås och potatis därtill är allt du behöver.

Lämna ett svar