Baconlindad kyckling fylld med en nötig gråärtsfärs på äppel- och grönkålsbädd, med honungsstekt potatis och äppelcidersås
Brinner du för Bjärehalvön lika mycket som vi?
Här har vi en rätt som verkligen hyllar smakerna från Bjäre. Bygden är känd för den goda kycklingen, men även äpplen och potatis växer särskilt fint på slänterna mot havet. I trakten finns också Bjäre Härads Hembygdsförening som arbetar med att värna lokal och regional matkultur. Ett led i det arbetet är att bevara svenska kulturarvssorter av livsmedelsgrödor. Över många generationer har odlare förädlat fram en vacker palett av lokala grödor som en gång utgjorde en stor del av vår kost. Dessa lokala sorter riskerade att gå förlorade för alltid i vårt moderna samhälle, men vi har nu chansen att bevara dem. Att åter lyfta in dessa spännande, nyttiga och klimatsmarta livsmedel i vår kost, gör gott för hälsan och hjälper till att bevara en genetisk mångfald som gynnar vår planet.
Gråärten ”Stäme” är en sådan gammal sort som härstammar från Gården Stäme utanför Laholm, där den förädlades fram och anpassades till det regionala klimatet. Det är en stor gråärt med ganska fast karaktär och en mild, nötig smak som passar bra att förvandla till färs eller varför inte en hummus. Här kryddar vi den med vitlök och citron och den blir en överraskande fyllning i ett saftigt kycklingbröst. Stäme gråärt finns att köpa som beställningsvara, men man kan också byta ut den mot någon annan gråärt eller valfri baljväxt. Är du nyfiken på kulturarvsgrödor eller till och med vill prova på att odla dem själv, läs mer på Kulturarvsgrödor på Bjäre – Kulturcenter för historiska matkulturgrödor
Detta recept har utvecklats som en del av ett projektarbete i utbildningen Hållbar Livsmedelsintraprenör på Folkuniversitet i Lund. Hoppas det smakar!
Emma Haneskär, Emilie Stansfield och Johanna Svensson
- Kategori: Kycklingbröst
- Typ av rätt: Huvudrätt
Ingredienser
4 personer:
• 4 stycken Bjärekycklingbröst
• 1 paket bacon
• 4 dl torr Äppelcider
• 100 gram grönkål
• 1 äpple i tärningar
Fyllning
• 1 dl kokt gråärt
• 0,5 dl grädde
• 1 skvätt citronsaft
• 1–2 vitlöksklyftor
• 50 gram bladpersilja
• 1 schalottenlök
Äppelcidersås
• Sky från kycklingen
• 5 dl grädde
• 1 msk soja
• 1 msk koncentrerad kycklingfond
• eventuellt maizena till redning
Rostad potatis med honung och balsamvinäger
• 1 kg delikatesspotatis, halverad
• 1 msk honung
• 1 msk balsamvinäger
• rapsolja
• flingsalt
Garnering
• riven parmesan
• bladpersilja
Gör så här
- Sätt på ugnen på 180°C varmluft.
- Förbered potatisen genom att halvera dem på en plåt eller i en ugnsform. Blanda ihop honung, vinäger, olivolja och flingsalt och häll över potatisen, blanda.
- Mixa ihop alla ingredienserna till fyllningen med ca hälften av grädden. Tillsätt mer efter hand tills du får en krämig men fast konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Skär ett snitt i kycklingbrösten längs långsidan. men skär inte helt igenom. Skeda i fyllningen med gråärtsblandningen och linda sen in brösten med 1–2 baconskivor.
- Bryn kycklingbrösten i en stekpanna med en rejäl klick smör. Lägg dem i en ugnsform. Deglacera pannan med cidern och slå vätskan över kycklingen och kör färdigt i ugnen på 180°C. Fyll på med mer cider vid behov så att pannan inte kokar torr.
- Stek kycklingbrösten i ugn tills de har en innertemperatur på 68°C. Innertemperaturen kommer att stiga ytterligare några grader även efter man har tagit ut brösten från ugnen. De ska nå en innertemperatur på 72°C. Det tar cirka 20–30 minuter.
- Ungsrosta potatisen i ugnen i ca 30 minuter, tillsammans med kycklingen. Vänd runt ett par gånger under tillagningen.
- Medan potatisen och kycklingen är in ugnen så förbered grönkålen och äpplet. Skölj, plocka kålen och dela i mindre bitar. Stek i smör och salta och peppra.
- Slå över stekskyn i en gryta och slå på grädde och soja. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Red såsen vid behov.
- Dela kycklingbrösten precis före servering och lägg upp på äppel- och grönkålsbädd. Garnera med riven parmesan och bladpersilja. Servera med honungsstekt potatis och äppelcidersås.