Swedish

Ugnsbakad Bjärekycklingklubba med blomkålssoppa

Ugnsbakad Bjärekycklingklubba med blomkålssoppa

Av Karl-Johan Hagström | 4 portioner

Huvudrätt | Fest | Enkelt

Ingredienser

Ugnsbakad Bjärekycklingklubba
• 4 Bjärekycklingklubbor
• Olivolja eller mattolja
• salt och vitpeppar

Blomkålssoppa
• ½ blomkålshuvud
• 1 gul lök
• ¾ liter kycklingfond
• ¾ liter grädde
• salt och vitpeppar

Gör så här

Ugnsbakad Bjärekycklingklubba
1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj in klubborna med oljan och strö över salt och peppar och lägg i en ugnsfast form.
2. Använd gärna en stektermometer och stick in nålen i den tjockaste delen på klubban. Ugnsbaka till innertemperaturen är 72°C.
3. Tag ut kycklingklubborna ur ugnen och låt dem vila i tio minuter. När de har svalnat så börja ”pilla” ner dem. Det vill säga dra med händerna först av skinnet och lägg åt sidan och dra sedan av köttet från benen i lagom stora bitar för att lägga i tallriken som vi ska servera soppan i.
4. Om skinnet har blivit knaprigt så finhacka det.

Blomkålssoppa
1. Ta bort det gröna på blomkålen. Skär ner blomkålen och stabben i lagom bitar. Hacka den gula löken.
2. Fräs blomkål och lök lite snabbt i en lagom stor gryta. Använd gärna kycklingfett, men det går så klart kika bra med smör. Fyll sedan på med kycklingfond och grädde.
3. Låt koka tills blomkålen är mjuk. Mixa sedan soppan riktigt slät med en värmetålig blender alternativt en stavmixer. Häll tillbaka soppan i grytan och smaka av med salt och malen vitpeppar.

Servering: fördela den pillade kycklingen i tallrikar och häll över soppan. Strö över det knapriga kycklingskinnet.