Swedish

Rimmat kokt Bjärekycklingbröst med pepparrotsgrädde och sagogryn

Rimmat kokt Bjärekycklingbröst med pepparrotsgrädde och sagogryn

Av John Englund | 4 portioner

Huvudrätt | Fest | Utmanande

Ingredienser

Kyckling och grönsaker:
• 4 Bjärekycklingbröst
• 100 g salt
• 50 g socker
• 3 lagerblad
• 1 gul lök
• 10 hela kryddpepparkorn
• ½ liten rotselleri
• 4 morötter, 2 gula och 2 vanliga
• ½ romanescohuvud
• ½ fänkål
• ½ riven citron
• ½ litet vitkålshuvud
• hemmagjord senap (se recept nedan)

Senap:
• 2 msk äppelcidervinäger
• 1 msk gula senapsfrön

Sås:
• 2 dl grädde
• 1 dl kycklingfond
• 2 msk riven pepparrot
• ½ dl sagogryn
• salt och peppar

Gör så här

Kyckling och grönsaker:
1. Lös upp salt och socker i en liter vatten. Lägg Bjärekycklingbrösten i rimningslagen och låt ligga över natten.
2. Dag två pocheras kycklingen i vatten smaksatt med lagerblad, gul lök och hela kryddpepparkorn tills innertemperaturen är 65°C.
3. Koka den ansade rotsellerin, morötterna, romanescohuvudet, fänkålen och vitkålen i saltat vatten med en rejäl klick smör i.
4. Ta upp grönsakerna, smaksätt med riven citron, salt och peppar.

Senap:
1. Koka upp äppelcidervinäger och slå över de gula senapsfröna. Låt svälla.

Sås:
1. Koka upp grädde, kycklingfond, pepparrot låt stå och dra i kyl över natten.
2. Andra dagen kokas sagogryn i rikligt med vatten i 6-7 minuter. Häll av i sil.
3. Kok upp pepparrotsgrädden, sila och tillsätt sagogrynen. Smaka av med salt och peppar

Servering:
Anrätta grönsaker, Bjärekycklingbröst och sås på en tallrik och garnera med riven pepparrot och blötlagda gula senapsfrön.