Swedish

Grillad citronrökt Bjärekyckling – VINNARE AV BJÄREFÅGELS RECEPTTÄVLING 2016

Grillad citronrökt Bjärekyckling – VINNARE AV BJÄREFÅGELS RECEPTTÄVLING 2016

Av Catrin Weiefors | 4 portioner

Huvudrätt | Fest | Utmanande

Ingredienser

• en hel Bjärekyckling
• 1 msk liquid smoke (flytande rökarom)
• 1 msk citronpeppar
• 1 tsk salt
• 1 kruka färsk rosmarin
• 2 citroner
• 1 33cl burk folköl
• en stor synål
• steksnöre
• rökspån och röklåda

Såser:
Currysås med äpple
• crème fraiche
• curry
• tärnat äpple
• sweet chili-sås

Honungssås
•crème fraiche
•honung

Chili-limesås
• crème fraiche
• färsk hackad chili
• lime juice
• lime zest

Gör så här

 

1. Blötlägg rökspånet i röklådan.
2. Blanda citronpeppar, liquid smoke och salt till en pasta.
3. Snitta ett litet hål i skinnet på Bjärekycklingen så du kan föra in fingrarna under skinnet och försiktigt lossa det över brösten. Ta hjälp av en tesked och för in ”citronpepparpastan” och smeta sedan ut det under skinnet med hjälp av dina fingrar. Gör sedan likadant med låren och benen. Sy ihop hålen du gjort noggrant. Sy även ihop halshålet.
4. Öppna en ölbruk och häll ur cirka en dl i ett glas. Placera ett par kvistar rosmarin i ölet i ölburken och trä kycklingen över ölburken så att den står upp (det går också bra att använda till exempel en Broiler King istället för en ölburk).
5. Häll resterande öl och 2 dl vatten på ett fat som tål att stå i grillen (har man inget fat som tål att stå i grillen kan detta moment uteslutas). Skiva citronerna och placera en skiva under varje vinge och lägg resten i öl/vatten blandningen. Lägg även i rosmarinkvistar.
6. Placera röklådan i grillen och starta den. När grillen är varm ställ in kycklingen, stäng av mittenbrännaren och sänk värmen till 160-180°C grader (om du använder kolgrill skjut kolen till sidorna av grillen och grilla kycklingen i mitten under lock). När kycklingen har en innertemperatur på 72°C grader så är den färdig.
7. Servera med en fräsch sallad och några kalla goda såser. Förslagsvis currysås med äpple, honungssås och chili-limesås.