Grillad Bjärekyckling med rotfrukter och sidfläsk

Grillad Bjärekyckling med rotfrukter och sidfläsk

Av Livets Goda | 4 portioner

Huvudrätt | Fest | Enkelt

Ingredienser

• 1 hel färsk Bjärekyckling
• ca 30 g smör
• japansk soja
• 800 g mandelpotatis
• 2 rödlökar
• 4 morötter
• 3 krossade vitlöksklyftor
• 200 g sidfläsk
• olivolja
• salt
• peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 °C. Skär cirka 10 g smör i små tärningar och placera ut under skinnet på kycklingen. Smält resterande smör till det är lätt flytande och blanda ut med 5-8 tsk soja och en liten skvätt olivolja. Pensla blandningen ordentligt över Bjärekycklingen och placera den i mitten på ugnsplåt.
2. Hacka upp rotfrukterna i lika stora delar och fördela ut vid sidan om kycklingen på plåten. Skiva sidfläsket i små tärningar och blanda ut med rotfrukterna. Ta vitlöksklyftorna (skalet behöver inte avlägsnas) och tryck till med baksidan av en kniv så att klyftorna krossas. Lägg ut på plåten. Salta och peppra lätt och ringla över lite olivolja på rotfrukterna.
3. Låt stå i ugnen på 200°C i cirka 60 minuter (tills innertemperaturen är 75 °C), avsluta på 275°C de sista fem minuterna för maximalt krispig yta på skinnet.
4. Lägg upp allt på ett fint fat och servera. Använd skyn från plåten som sås.

Vintips från Livets Goda:
2010 Chateau Belgrave eller Chateau Pey La Tour Réserve Du Chateu, 2010.