Grillad Bjärekyckling fylld med gravad citron och rosmarin

Grillad Bjärekyckling fylld med gravad citron och rosmarin

Av John Englund | 4 portioner

Huvudrätt | Fest | Enkelt

Ingredienser

Grillad Bjärekyckling
• 1 hel Bjärekyckling
• 1 citron
• 1 msk salt
• 1 msk socker
• 4 kvistar färsk rosmarin
• salt och peppar

Pommes frites
• 6 bakpotatisar
• 1 liter neutral matolja eller kycklingfett

Dressing på picklade grönsaker
• 2 äggulor
• 1 msk dijonsenap
• 1 msk äppelcidervinäger
• 3 dl matolja
• ½ dl picklade grönsaker

Gör så här

Grillad Bjärekyckling
1. Skär citronen i skivor. Salta, sockra och låt så och dra över natten i kylen.
2. Sätt ugnen på 160°C. Stick in rosmarin och gravad citron under skinnet på kycklingen. Salta och peppra.
3. Stek i ugn tills innertemperaturen är 72°C. Tag ut och låt vila i cirka 5 minuter.

Pommes frites
1. Skär potatisen i stavar och skölj i vatten. Låt rinna av och torka väl innan fritering.
2. Hetta upp oljan till 160°C i en gryta och fritera potatisen.
Tips: För bästa resultat fritera pommes friten två gånger. Först på 160 grader tills potatisen har en liten kärna i mitten och färgen är fortfarande blek. Lyft upp potatisen och låt svalna. Höj värmen på oljan till 180 grader och fritera tills du får en härlig gyllenbrun färg.

Dressing på picklade grönsaker
1. Lägg äggulor, senap, vinäger och picklade grönsaker i en blender och mixa.
2. Med mixern igång börja tillsätta oljan först droppvis och sedan i en jämn stråle