Skriv ut

Slowcooked kyckling med kryddig purjolök

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Förslag vin: Château Bonnet Blanc 2023
Den exotiska känslan från kokosgrädden och sambal oelek-kryddorna fångas verkligen upp av vinet som sedan bär rätten framåt med sina tropiska eleganta frukter men också med sin fina mineralitet som liksom ramar in rätten. Oj vilken härlig kombination!

Ingredienser

Scale

KYCKLING

  • 4 st kycklinglårfiléer med skinn från Bjärefågel
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 citron, skivad (för servering)
  • färsk timjan eller rosmarin till garnering (valfritt)

PURJOLÖKSSÅS

  • 1 stor purjolök eller två mindre
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk olja
  • salt
  • peppar
  • 5 dl kokosgrädde
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 2 tsk japansk soja
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 citron
  • 1 stor näve bladpersilja, hackad

Gör så här

Kyckling

  1. Förvärm ugnen till 175°C. Tvätta kycklinglårfiléerna och torka dem väl med papper.
  2. Blanda salt, svartpeppar, paprikapulver, vitlökspulver, torkad timjan och rosmarin i en liten skål. Gnid kycklinglåren runt om med olivolja och kryddblandningen. Se till att kryddorna täcker låren jämnt.
  3. Värm upp en stekpanna över medelhög värme och lägg i kycklinglåren med skinnsidan nedåt. Stek dem i cirka 5 minuter tills skinnet är gyllenbrunt och knaprigt. Vänd sedan kycklinglåren och stek dem i ytterligare 2–3 minuter på andra sidan.
  4. Överför de knaperstekta kycklinglåren till en ugnsfast form. Täck formen med folie och placera i ugnen. Låt kycklinglåren långkoka i ugnen i cirka 2–2,5 timmar tills köttet är mört och saftigt.

 

Purjolöksås

  1. Skölj och skiva purjolöken grovt. Skala och grovhacka vitlöken. Fräs purjolöken och vitlök någon minut.
  2. Tillsätt kokosgrädde, buljong, soja och sambal oelek. Koka under lock ca 10 minuter.
  3. Under tiden kokar du bönorna och smaka av med salt och peppar och vänd ner den hackade bladpersiljan.
  4. Servera en lårfilé per tallrik och ös över med purjolökssåsen och bönorna.