Gott om plats

När vi började föda upp kyckling, så fick vi veta att kycklingarna inte alls behövde ha utrymme att springa fritt. ”Kycklingar bor där man ställer ner dem, de behöver inte ha en massa plats”, sa expertisen. Då målade vi blå fläck på ryggen på en kyckling för att vi skulle känna igen den. Sedan släppte vi ut den i stallet för att kolla hur den gjorde… Inte sjutton stod den stilla! Nej, kycklingar kutar runt och vill ha gott om plats!

Därför har våra kycklingar väldigt gott om utrymme att röra sig på i fågelstallarna. Standard i Europa är cirka 42 kg kyckling per kvadratmeter. I Sverige får man som medlem av Svensk Fågel ha 36 kg fågel per kvadratmeter. 

 

 

Vi går längre – vi halverar antalet kycklingar i våra stallar! Alltså får Bjärekycklingen dubbelt så mycket plats som en vanlig svensk kyckling att röra sig på. Tack vare vår låga stallbeläggning, ca 18 kg fågel per kvadratmeter, behöver vi inte ge våra fåglar det antibiotikaliknande preparatet koccidiostatika. De får heller inte någon antibiotika. Bjärekycklingar håller sig naturligt friska.

Vårt mål är att leverera landets godaste kyckling och erfarenheten har lärt oss att kycklingar som har det bra smakar bra.

Läs mer om våra duktiga uppfödare nedan. 

Våra uppfödare

Vi föder själva upp många av våra Bjärekycklingar, men vi anlitar även lokala uppfödare som arbetar precis som vi. För att bli uppfödare av Bjärekyckling ska man inte bara hålla kycklingarna i små besättningar, det räcker inte heller att ge dem gott om utrymme och fri tillgång till foder och vatten. Vi vill dessutom att uppfödarna ska finnas i närheten, för långa transporter är varken bra för kycklingarna eller miljön. Maximalt transportavstånd för Bjärekycklingarna är tio mil.

När man ställer sådana krav på uppfödarna begränsar man sig ganska kraftigt, men det gör oss faktiskt ingenting. För vi är nöjda med den storlek vi har idag och vill inte bli särskilt mycket större.

Vi vill inte ha några stora kycklingfabriker. Vi vill fortsätta leverera precis det vi gör idag, i vårt tycke landets godaste kyckling.

David Andersson
på Lassagård

På Lassagård har man fött upp kycklingar sedan 1970-talet. Gården drivs idag av David, som är tredje generationen på Lassagård. Att David skulle ta över gården var inte alls någon självklarhet, han utbildade sig istället till utvecklingsingenjör och gjorde karriär med hela världen som arbetsfält. Efter flera år på resande fot kände han sig dock nöjd med flängande, så han återvände hem och tog över familjegården. Nu har han istället sadlat om till bonde på heltid och driver idag Lassagård tillsammans med sambon Hanna.

Sven Ohlson
på Lis Gård

På vackra Lis Gård bor Sven med sin fru Malin. Sven är tolfte generationen på gården, som har varit i familjens ägo sedan 1628. För ett litet tag sedan fick familjen även tillskott av en trettonde generation. På Lis Gård lever man efter devisen ”vi ärver inte jorden av våra föräldrar, vi lånar den av våra barn”. Familjens förhoppning är att det skall kunna bedrivas hållbart jordbruk på Lis Gård ytterligare många hundra år. Därför är det extra viktigt för dem att bedriva ett klimatpositivt jordbruk som inte utarmar jorden.

Hans Dufva
på Larsfält

Hans brinner för djur och natur. Han är en sann visionär som lägger stort fokus på miljö, hållbarhet och kommande generationer. Genom att tänka långsiktigt och låta anpassningar få kosta har han lyckats skapa en modern gård med låg energiförbrukning och egen vindkraft. Att djuren ska ha det bra ser han som en självklarhet, det är därför han valt att leverera till oss på Bjärefågel. Enligt honom var det ett enkelt val, för som han säger själv: ”Det är så djur ska ha det”.

Kristoffer Turesson
på Bölse Gård

Kristoffer är en ung kille med lantbruk i ådrorna. Det var Kristoffers farfar som en gång grundade gården och han förvaltar den väl. På gården har man haft kycklinguppfödning i över tjugo år och man har utöver kycklingarna både en maskinstation och entreprenadverksamhet. Här finns även en populär gårdsbutik som drivs av Kristoffers syster Janette. Självklart hittar du Bjärekyckling på Gårdsbutik Thuresson.

Malin Sivertsson
på Olastorp

Mitt i ”pärelandet” på Bjäre ligger Olastorp och här bor Malin och Daniel med sina fyra barn. På gården finns inte bara kycklingar utan här odlas också massor av potatis. En hel del av dem blir chips som säljs i den egna gårdsbutiken. Det var Malins svärfar som började med kycklinguppfödning men Malin gillade Bjärefågels koncept och tyckte att det kunde vara ett bra komplement till odlingen. Idag har de egna kycklingstall på Olastorp och hela familjen är engagerad i tillsyn och skötsel.

Vill du veta mer?

Du är varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar.