Tomat- och vitlöksglaserad kycklingklubba med hemslungad pesto
Förslag vin: 2013 Brunello di Montalcino Val di Suga, art. Nr 42302, 259 kr, 750 ml, 92 LGP
Ny årgång av detta vin som vanligtvis brukar imponera på oss, och så blir även fallet med 2013. Mer transparent med kraftfull elegans och renhet där vi njuter av läckra och balanserade vindar av rödsyrlig körsbärsfrukt, tobak, lavendel, örter och ceder i en betydligt svalare stil än förra årgången. Inlindade men närvarande tanniner indikerar dessutom god lagringspotential om du vill lägga in vinet i samlingen. Mycket Brunello di Montalcino för slanten här!
- Kategori: Kycklingklubba
- Typ av rätt: Huvudrätt
Ingredienser
Fyra personer:
● 4 st rejäla kycklingklubbor
● 1 msk tomatpuré
● 1 dl vitt vin
● 1 msk citronsaft
● 2 st vitlöksklyftor
● salt
● peppar
● olivolja
Pasta & pesto:
● 500 g pappardelle
● 2 krukor färsk basilika
● 1,5 dl rostade solrosfrön
● vitt bröd, en skiva formfranska
● 1 st vitlöksklyfta
● 2-3 dl olivolja
● 100-150 gram parmesanost
● 1 tsk vitvinsvinäger
● salt
● peppar
Gör så här
1. Börja med peston så den får stå och dra sig lite, basilikan sätter sig bättre då. Stavmixa all basilika med stjälkar och olivolja som du ringlar i. Finriv osten och häll ner i tillsammans med en riven vitlöksklyfta och formfranskan som du smular ner i men skippar kanterna. Häll inte i alla solrosfrön på en gång för då tröttar du ut stavmixern och får inte till konsistensen.
2. Gillar du lite syra i en pesto så häller du i en tesked vitvinsvinäger eller en skvätt citronsaft. Salta och peppra efter behag samt se till att du inte snålar med olivoljan. Peston ska inte vara en trög massa.
3. Salta och peppra Bjärekycklingklubborna och stek i olivolja. Skinnet ska bli knaprigt. Under tiden så blandar du samman vinet, citronsaften, finskivad vitlök, salt och peppar. När du fått till det knapriga och färgen så ta upp klubborna och häll ner mixen i pannan och reducera in.
4. När det börjar bli lite ont om vätska kvar så är din glaze färdig och du penslar kycklingklubborna med den. Ställ in kycklingen i ugnen och låt arbeta klart, tills din glaze blivit ett med skinnet.
5. Om fågeln vätskat sig i ugnen så spara denna grymma skysås. Arbeta inte med för hög temperatur utan håll dig mellan 150-170°C så att saftigheten stannar i kycklingen.
6. Koka upp pappardellen och säkra att den blir al dente. När klar så rör ner generösa mängder av din pesto. Lägg upp, riv lite extra parmesan över och servera med din kyckling. Fick du skysås från ugnen så ringla över lite av detta på anrättningen. Enkel matlagning men hur lyxigt som helst. Dessutom lär du blott vilja göra din egen pesto framöver efter att ha provat denna!