Soja- och honungspenslad kyckling, shiitake och pak choi

Soja- och honungspenslad kyckling, shiitake och pak choi

Skriv ut

Soja- och honungspenslad kyckling, shiitake och pak choi

Förslag vin: 2018 Odd Lot Petite Sirah Petit Verdot, Kalifornien, 750 ml, art.nr. 72402 13.5%

Det kanske inte är det mest logiska mötet, det mellan petite sirah och petit verdot som vi har i Odd Lot, i och med risken att strävheten tar över då bägge besitter en hel del potent garvsyra. Men det blir faktiskt riktigt bra och trivsamt i en rättframt generös mörkbärig stil där björnbär och färska Victoriaplommon möts i en kryddig och flirtig doft där lagerblad och peppriga toner sticker ut tillsammans med en känsla av undervegetation. I gommen har vi ett vin med potent struktur där tanninerna visserligen är högst närvarande men lindas in i den rika skogsbäriga fruktigheten och där viss lakritssälta och plommonskal skänker vinet en extra dimension i det rätt långa avslutet. Inte alls dumt!

Sälta, sötma men också syra, det är onekligen många möten i denna kinesiskinspirerade anrättning och till det vet vi av erfarenhet att viner med generositet i frukten allt som oftast gör sig strålande därtill. Odd Lot visar det med bravur och särskilt aningen kylt blir det till ett oerhört lättgillat och harmoniskt möte som vi misstänker många kommer falla pladask för.

  • Skapat av: Livets Goda, @livetsgoda_magazine
  • Kategori: Hel kyckling
  • Typ av rätt: Huvudrätt
Scale

Ingredienser

4 personer:

• 1 större kyckling, ca 1,5 kg
• ½ dl soja
• 2 msk honung
• sesamfrön
• 4 Pak Choi
• 3 hekto shiitake-svamp

Tillbehör:
• jasminris
• sojadipp (vitlök, salladslök, chili, soja)
• körsbärstomater

Gör så här

1. Börja med att klippa upp kycklingen längs ryggraden så att du kan fläka ut den likt en fjäril. Mixa samman honung och soja och pensla kycklingen med marinaden. Låt gärna fågeln ligga framme och suga åt sig av smakerna någon halvtimme. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ställ in kycklingen i mitten. Räkna ut förväntad ugnstid beroende på fågelns storlek. 1,5 kg tar ca 90 minuter (innertemperaturen på den tjockaste delen av bröstet ska nå 72°C).
3. Efter halva tiden i ugnen adderar vi Pak Choi som klyftats, några körsbärstomater och shiitake på plåten samt strösslar sesamfrön över kycklingen. Pensla gärna då och de med vätskan som rinner av kycklingen.
4. Servera den färdiga kycklingen med jasminris samt en sojadipp som består av soja, en finhackad vitlöksklyfta, en salladslök och några chiliflakes. Gott över riset!

Lämna ett svar