Du visar för närvarande Hel kyckling i lergryta med primörer och örter

Hel kyckling i lergryta med primörer och örter

Skriv ut

Hel kyckling i lergryta med primörer och örter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Skapat av: Bjärefågel
  • Kategori: Hel kyckling
  • Typ av rätt: Huvudrätt

Ingredienser

• 1 hel kyckling
• ½ liter kycklingbuljong
• 50 g smör
• salt och svartpeppar
• 3 persiljerötter
• 3 morötter
• ½ rotselleri
• 2 gula lökar
• ½purjolök
• 16 små potatisar
• 2 kvistar färsk rosmarin

 Sås:
• 3 dl vispgrädde
• 3 msk ansjovisspad
• 1 msk blåmögelost
• 1 msk svartvinbärsgelé
• ½ dl skuren gräslök
• salt och peppar

Gör så här

1. Blötlägg lergrytan över natten.
2. Skölj och ansa grönsakerna. Gnid in Bjärekycklingen med salt och peppar. Lägg grönsaker och Bjärekycklingen i lergrytan.
3. Häll på buljong och tillsätt smör. Sätt på locket och ställ grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 175°C och låt kycklingen steka i cirka två timmar. Ta ut grytan ur ugnen och låt vila i cirka tio minuter.
4. Sila av buljongen från grytan. Koka samman med grädden tills du får en simmig konsistens. Red eventuellt av med Maizena-mjöl, utspätt i lite kallt vatten.
5. Smaksätt såsen med ansjovisspad, blåmögelost och svartvinbärsgelé. Vid servering mixa ner gräslöken med hjälp av en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Lämna ett svar