Du visar för närvarande Bjärefågel sätter långsamtväxande kyckling på den svenska kartan

Bjärefågel sätter långsamtväxande kyckling på den svenska kartan

PRESSMEDDELANDE 2014-05-19

KYCKLING. Bjärefågel har länge letat efter en möjlighet att föda upp en mer långsamtväxande kyckling under kontrollerade former i Sverige. Nu blir drömmen verklighet.

– I vårt koncept ingår redan att kycklingen ska få växa i sin egen takt, inte få några tillsatser, ha väldigt gott om plats och kunna röra på sig mycket. Vår produkt är en majskyckling och har alltid varit det, men vi kallar den Bjärekyckling eftersom den är så mycket mer än bara konventionell majskyckling. Nu kommer den att bli ännu mer speciell – det handlar om en uppgradering av Bjärekyckling, säger Per-Olof Ingemarsson, vd och grundare av Bjärefågel tillsammans med sin bror Martin Ingemarsson.
Efter att ha arbetat med frågan i flera år har Bjärefågel ingått ett avtal med Swehatch om att introducera en ny mer långsamtväxande kyckling i Sverige. Den har utvecklats av Aviagen i Skottland.
– Vår nya kyckling heter Ross Rowan Ranger och det är en mycket vacker och mångfärgad kyckling. Framförallt växer den betydligt mer långsamt, vilket passar vårt koncept bra, berättar Bjärefågels vd.

Ross Rowan Ranger-kycklingarna kommer att uppnå rätt slaktvikt vid cirka 46 dagar för tuppar och 53 dagar för hönor. I svensk kycklinguppfödning i större skala används i dag de två konventionella snabbväxande korsningarna Ross 308 och Cobb 500.

– Att introducera en ny mer långsamtväxande kyckling är en stor satsning för oss, men vi brinner verkligen för den här idén som nu snart ska bli verklighet. Det är ett vågspel, men det behövs alternativa kycklingraser vid kommersiell uppfödning i Sverige, säger Per-Olof Ingemarsson.
– Det har i Sverige länge funnits en efterfrågan på en mer långsamtväxande kyckling, så vi tycker att det ska bli väldigt spännande att se hur den här satsningen utvecklar sig, säger Erik Hult, vd för SweHatch AB.

De första Ross Rowan Ranger-kycklingarna kom som nykläckta till Sverige från Skottland för cirka tre veckor sedan. Tupparna och hönorna ska vistas i karantän i totalt åtta veckor. De kommer att bli föräldradjur till den nya sortens kyckling, som introduceras till konsumenterna av Bjärefågel vid årsskiftet. Vd Per-Olof Ingemarsson tror att satsningen kommer att slå väl ut.
– Förhoppningsvis kommer konsumenterna att tycka att vår nya Bjärekyckling smakar ännu bättre. Med en genomtänkt uppfödning och välmående djur är kyckling en riktig läckerhet. Kyckling som har det bra, smakar bra. Men framförallt anser vi att våra fåglar kommer att få växa i en mer lagom takt, säger han.

Presskontakt Bjärefågel: Per-Olof Ingemarsson, vd för Bjärefågel, nås på telefon 0706-46 19 22 eller via e-post till po@bjarefagel.se.

Sia Andersson, marknads- och kommunikationsansvarig för Bjärefågel, nås på telefon 0701-55 10 66 eller via e-post till sia@bjarefagel.se.
Presskontakt Swehatch: Erik Hult, vd för Swehatch AB, nås på telefon 010-456 15 08 och via e-post till erik.hult@scandistandard.com.

Pressbilder: för högupplösta pressbilder var vänlig kontakta Sia Andersson via epost till sia@bjarefagel.se. Det finns även några små filmklipp som gärna får användas.

Fakta om Bjärefågel: Bjärefågel i Torekow AB ligger strax utanför Torekov på Bjärehalvön. Företaget grundades 1986 och existerar i sin nuvarande form sedan år 2000. Produkten kallas Bjärekyckling och säljs i välsorterade livsmedelsaffärer över hela Sverige. Från första början har fokus legat på att skapa en tillsatsfri kyckling som föds upp på ett ekologiskt hållbart sätt. Det innebär att djuren från start till slut får ett helt vegetabiliskt majsbaserat GMO-fritt foder som till största delen är närodlat, att djuren har väldigt gott om plats att röra sig på, att saltlake eller vatten inte tillsätts i oförädlade produkter efter slakt, med mera. Bjärefågel är medlem i Svensk Fågel och Svenskt Sigill och följer deras kontroll- och omsorgsprogram. Läs mer om Bjärefågel på www.bjarefagel.se och följ företaget och satsningen på den nya rasen på www.facebook.se/bjarefagel.
Fakta om Ross Rowan Ranger: Ross Rowan Ranger har utvecklats av Aviagen i Skottland och är en ny linje av kycklingrasen Ross. Utvecklingsarbetet av den långsamtväxande färgade kycklingen startade 2004 och den har nyligen introducerats i Europa. Fågeln har utvecklats speciellt för att tillgodose efterfrågan av en långsamtväxande kyckling. Ross Rowan Ranger har ackrediterats av den holländska djurvälfärdsorganisationen Dierenbescherming – Beter Leven och den är även ackrediterad av Freedom Food i Storbritannien.