Du visar för närvarande Tandoorikyckling med vitlöksslungade haricots verts, kanelbasmati & rostade sojabönor

Tandoorikyckling med vitlöksslungade haricots verts, kanelbasmati & rostade sojabönor

Skriv ut

Tandoorikyckling med vitlöksslungade haricots verts, kanelbasmati & rostade sojabönor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Förslag dryck: art.nr. 439 Paul John Bold Peated Single Malt, Goa, Indien

Det finns en sensuell exotisk, eller kanske mer tropisk air i denna whisky, inte minst om vi går direkt på avslutet där denna känsla framträder som mest. Tar vi det från början så är cirka 8-åriga Paul John Bold destilleriets rökigaste whisky, och då pratar vi ändå inte om någon tokrökighet, nej, det är en balanserad, tydlig men samtidigt timid torvrökighet, med ackompanjerande av humidor och cigarrblad. Det är de facto ett ursnyggt kamratskap sinsemellan. Greppet kickar i gång ganska direkt med ett krydd-distinkt och samtidigt ödmjukt och vinöst silkigt fäste. I detta ligger en citrusfruktighet där maritimt vegetala vågor rullar in snyggt. Sötman ligger fint i linjen, den finns där men har bra självbehärskning och färgsätter med utsökta toner av mörk choklad, vanilj och lakrits. Med andra ord, Paul John Bold Peated Single Malt är en mycket njutfull whiskyupplevelse, från start till mål.

Bara till kycklingen så är whiskyn fenomenal, möter upp kryddexplosionen på ett strålande vis. Men tar man en rejäl tugga med litet av allt så växer Paul John till nya höjder, blir mer citrusaktig men får framför allt en ny smakdimension, ett större djup. Samspelet är så givet att alkoholstyrkan fullständigt försvinner i whiskyn!

  • Skapat av: Livets Goda, @livetsgoda_magazine
  • Kategori: Kycklingklubba
  • Typ av rätt: Huvudrätt

Ingredienser

Fyra personer:

8 stora kycklingklubbor
3 msk Tandoori-kryddblandning
2 dl matlagningsyoghurt
smör
400 gram haricots verts
3 vitlöksklyftor
1 burk sojabönor
spiskummin
3 dl basmatiris
● 1 tsk gurkmeja
1 bit hel kanel
salt
olja
svartpeppar

Gör så här

1. Ett i grunden väldigt lättlagat recept som du kan höja svårighetsgraden på om du exempelvis vill blanda din egen tandoori. Annars finns bra färdigblandade i dagligvaruhandeln. Sätt ugnen på 225°C. Blanda ut 2 msk tandoori med matlagningsyoghurt. Låt kycklingen stå kallt och dra åt sig av marinaden. Bäst blir den om du kan göra detta över natten.
2. Innan du ställer in kyckling i ugnen strör du över den sista matskeden tandoori. Ställ kycklingen i mitten av ugnen och låt skinnet snabbt bli krispigt. Efter cirka 20 minuter sänker du värmen ner till 175°C och kan då även börja ösa kycklingen med den avrunna juicen. Vill du säkra än mer krispighet kan du smälta lite smör och ösa med. Kycklingen låter du gå drygt 40 minuter totalt beroende på hur stora kycklingdelar du kör med. Kör gärna grillfunktionen och varmluft sista minuterna.
3. Sojabönorna kan du köra samtidigt som kycklingen i ugnen. Bre ut bönorna på aluminiumfolie och lägg i en form tillsammans med en hackad vitlöksklyfta, en matsked olja, salt och en tesked spiskummin. Rosta bönorna ungefär lika länge som kycklingen är inne.
4. Basmatiriset sköljer du av och kokar sedan med en tesked gurkmeja och en kanelstång samt salt. Räkna med en koktid runt 15 minuter och låt sedan riset stå och dra en liten stund.
5. Haricots verts steker du upp i smör tillsammans med två hackade vitlöksklyftor och lite spiskummin. Stek inte för länge då du vill ha krispigheten kvar.
6. Har du vätska kvar från kycklingen så använd denna som skysås.

Lämna ett svar