Pollo alla Diavola, hel serverad med grillad citron & broccolisvängda gnocchi
Förslag vin: 2016 Quercia al Poggio, art.nr 2376, 139 kr, 750 ml, 91+ LGP
Ursprungstypiskt, rent och klassiskt från Chianti med djup, generositet, kraft och finess. Ja, det är ett mycket imponerande vin med lavendel, svala maritima vindar, läcker krydda, lakrits, körsbär, vinbär, sälta och tobak. Tanninerna är silkiga men med fin edge och summerat så charmar detta distinkta och samtidigt saftiga vin oss med sin läckra struktur. En riktigt god Chianti Classico för inga pengar i en strålande årgång.
- Kategori: Hel kyckling
- Typ av rätt: Huvudrätt
Ingredienser
Fyra personer:
• 1 hel kyckling, uppåt 1,5 kg
• 3 citroner
• 1 kruka färsk salvia
• torkad piri, 3-4 stycken
• 1 påse färsk potatisgnocchi, 500 gram
• 2 färska broccolibuketter, 500 gram
• olivolja
• vitlök
• salt
• svartpeppar
Tillbehör:
• aluminiumfolie
Gör så här
1. Klipp upp kycklingen på bröstsidan och vik ut på aluminiumfolie som du format som en skål med uppvikta kanter. Ställ den på en ugnsplåt.
2. Pressa ur saften på en citron och blanda med fem matskedar olivolja. Gnid in hela kycklingen med marinaden. Mortla piri pirin. Antalet du tar avgör styrkan på din fågel och vi valde fyra. Gnid in chilin i kycklingen. Är du känslig för styrkan så använd plasthandskar.
3. Knipsa av 12-14 salviablad som du grovhackar och fördelar över kycklingens bägge sidor. Salta och peppra och låt kycklingen stå i rumstemperatur och marineras uppåt två timmar.
4. Sätt ugnen på max 175 °C. När citronen fått arbeta in så är det dags för kycklingen att åka in i ugnen. Halvera de två kvarvarande citronerna och lägg runt om kycklingen. Ställ in plåten i mitten av ugnen och låt fågeln arbeta, beroende på storlek, tills den fått krispigt skinn och är färdig. Räkna med cirka 80-90 minuter för en kyckling på 1,5 kilo. Vätskan som kycklingen ger ifrån sig kan du ösa med successivt under tiden i ugnen för än krispigare yta. Finns det vätska kvar när kycklingen är klar så spar denna som skysås.
5. Ansa broccolin och dela i små buketter. Skär av stjälken och dela denna i mindre bitar. Koka upp broccolin och lägg först ner stjälkbitarna. Efter någon minut kompletterar du med buketterna. Säkra att de verkligen är al dente när du tar upp dem och låter dem rinna av i silen.
6. Hetta upp olivolja i en panna och finhacka två vitlöksklyftor. Fräs dessa i oljan men inte så det tar färg och lägg ner samtlig broccoli utan vätska från kokningen. Samtidigt har du kokat upp den färska gnocchin som hastigast, typ 30 sekunder. Sila och lägg ner i broccolin och fräs hastigt samman. Salta och peppra.
7. Tranchera kycklingen, lägg upp med en grillad citron och broccoli samt gnocchimixen. Har du skysås kvar så ringla lite runt om. Den har en pikant syra och styrka.