Idas kycklingbröst med svamprisotto
- Kategori: Kycklingbröst
- Typ av rätt: Huvudrätt
Ingredienser
Scale
4 personer
KYCKLING:
- 4 st kycklingbröst
- Rapsolja
- Salt
- Peppar
SVAMPRISOTTO
- 3 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
- 2 msk olivolja
- 3 dl arborioris
- 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
- 250 g kastanjechampinjoner
- 3 msk smör
- 2 dl riven parmesan
- Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
KYCKLING:
- Sätt ugnen på 150°C.
- Klappa kycklingbrösten torra med papper. Lägg kycklingbrösten i en ugnsform och salta och peppra skinnet på kycklingen.
- Placera formen mitt i ugnen och tillaga kycklingen tills innertemperaturen på den tjockaste delen av bröstet är 68 °C. Använd en stektermometer för bästa resultat.
- Stek sedan kycklingbrösten i stekpanna i rapsolja på hög värme med skinnsidan nedåt, tills skinnet är krispigt.
- Låt kycklingen vila i 5–10 minuter innan du skär upp den. Detta gör att köttsaften stannar kvar och kycklingen blir saftigare.
SVAMPRISOTTO
- Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
- Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
- Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3–4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta.
- Riset är färdigkokt efter 15–20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
- Ansa och skiva svampen. Stek den i smör och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.
- Tillsätt sedan den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
- Servera risotton direkt på varma tallrikar tillsammans med Bjärekycklingbrösten.