Du visar för närvarande Idas kycklingbröst med svamprisotto

Idas kycklingbröst med svamprisotto

Skriv ut

Idas kycklingbröst med svamprisotto

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Skapat av: Ida, god vän till Bjärefågel
  • Kategori: Kycklingbröst
  • Typ av rätt: Huvudrätt

Ingredienser

Scale

4 personer

KYCKLING:

  • 4 st kycklingbröst
  • Rapsolja
  • Salt
  • Peppar

SVAMPRISOTTO

  • 3 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 250 g kastanjechampinjoner
  • 3 msk smör
  • 2 dl riven parmesan
  • Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

KYCKLING:

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Klappa kycklingbrösten torra med papper.  Lägg kycklingbrösten i en ugnsform och salta och peppra skinnet på kycklingen.
  3. Placera formen mitt i ugnen och tillaga kycklingen tills innertemperaturen på den tjockaste delen av bröstet är 68 °C. Använd en stektermometer för bästa resultat.
  4. Stek sedan kycklingbrösten i stekpanna i rapsolja på hög värme med skinnsidan nedåt, tills skinnet är krispigt.
  5. Låt kycklingen vila i 5–10 minuter innan du skär upp den. Detta gör att köttsaften stannar kvar och kycklingen blir saftigare.

SVAMPRISOTTO

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
  3. Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3–4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta.
  4. Riset är färdigkokt efter 15–20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
  5. Ansa och skiva svampen. Stek den i smör och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.
  6. Tillsätt sedan den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Servera risotton direkt på varma tallrikar tillsammans med Bjärekycklingbrösten.

Lämna ett svar