Ljus kycklingfond
- Category: Kycklingfond
- Cuisine: Fond
Ingredients
Ca 1 l färdig fond:
• 3 st kycklingskrov
• 300 g grovt skuren gul lök (skalet kan vara kvar, det ger en god smak)
• 1 grovt skuren purjolök
• 200 g grovt skuren rotselleri
• 200 g grovt skuren morot
• 200 g grovt skuren palsternacka
• 1 vitlöksklyfta
• 2 lagerblad
• 2 kvistar timjan
• 8 hela vitpepparkorn
• 5 persiljekvistar
• 2 msk matolja
Instructions
1. Skölj kycklingskroven i kallt vatten. Lägg dem i en stor gryta och täck med kallt vatten. Låt grytan koka upp, skumma av och sänk temperaturen så att fonden bara sjuder.
2. Fräs grönsaker, vitlök och timjan i en stekpanna med matolja utan att de tar färg. Tillsatt grönsakerna, lagerbladen, vitpepparkornen och persiljestjälkarna i kycklingfonden.
3. Låt fonden sjuda i cirka fyra timmar. Skumma bort orenheter som flyter upp till ytan med en skopa.
4. Sila fonden genom en finmaskig sil. Reducera tills hälften återstår, cirka 1 liter färdig fond.