Tandoorikyckling med ugnsrostade sojabönor & kanelbasmati

Tandoorikyckling med ugnsrostade sojabönor & kanelbasmati

Print

Tandoorikyckling med ugnsrostade sojabönor & kanelbasmati

Förslag vin: 2017 Beaujolais Villages, art. Nr 2317, 99 kr, 750 ml, 87 LGP

Lingon, svartvinbär, mörka körsbär, lakrits och tranbär i en klassiskt stram stil med fräschör i all sin enkelhet. Visst örtigt anslag i eftersmaken gör sig påmind, tillsammans med blåbär och en viss täthet. Läcker struktur med elegans och renhet i en matvänlig stil, och framförallt så är det väldigt gott!

 

  • Author: Sia Andersson
  • Category: Hel kyckling
  • Cuisine: Huvudrätt

Ingredients

Fyra personer:

● en hel Bjärekyckling, ca 1,5 kg
● 3 msk tandoori-kryddblandning
● 1-2 dl matlagningsyoghurt
● smör
● 1 burk sojabönor
● 1 paket frysta sojabönor
● 1 vitlöksklyfta
● spiskummin
● 3 dl basmatiris
● 1 tsk gurkmeja
● 1 bit hel kanel
● salt

Instructions

1. Sätt ugnen på 225 C. Blanda ut drygt 2 matskedar tandoori med matlagningsyoghurt. Hur mycket du använder av yoghurten beror lite på hur syrlig du vill ha kycklingen och vi väljer dryga decilitern för att krispa till skinnet än mer. Resterande matsked tandoorikrydda strör du sedan över efter att ha gnidit in kycklingen ordentligt med yoghurtmixen. Salta.
2. Ställ kycklingen i mitten av ugnen och låt skinnet snabbt bli krispigt. Efter cirka 15-20 minuter sänker du värmen ner till 175 C och kan då även börja ösa kycklingen med den avrunna juicen. Vill du säkra än mer krispighet kan du smälta lite smör och ösa med. Kycklingen låter du gå i ugnen cirka 90 minuter om du köpt en på 1,5 kg.
3. När det är 45 minuter kvar tills kycklingen är färdig så ställer du in sojabönorna i ugnen på en plåt med bakplåtspapper och under kycklingen. Bönorna har du förberett innan genom att sila av lagen, skölja dem och sedan torka med hushållspapper. Lägg bönorna i en bunke tillsammans med en hackad vitlöksklyfta, en matsked olja, salt och en tesked spiskummin. Rosta bönorna i ugnen runt 30-45 minuter.
4. Basmatiriset sköljer du av och kokar sedan med en tesked gurkmeja och en kanelstång samt en gnutta salt. Räkna med en koktid runt 15 minuter och låt sedan riset stå och dra en liten stund.
5. Koka upp vatten och lägg ner de frysta sojabönorna och dra från plattan. Tranchera sedan kycklingen och servera med tillbehören. Saften från marinad och kyckling i pannan kan du använda som en smakförhöjare och ringla över anrättningen.

Information: Ett i grunden väldigt lättlagat recept som du kan höja svårighetsgraden på om du exempelvis vill blanda din egen tandoori. Annars finns riktigt bra färdigblandade i dagligvaruhandeln.

 

Leave a Reply