Kycklinglårfilé med pasta, pesto och parmesan
Förslag vin: Beaujolais Royal, art.nr 5408
Detta klassiska vin har genom åren visat sin förmåga att anpassa sig till anrättningar av alla dess slag, och ingenting har förändrats. I mötet med pestopastans nötörtiga karaktär, den möra kycklingen och insticket av citron, framhäver vinets fruktiga och örtiga egenskaper samtidigt som anrättningen stramas åt något. Smaken är i den lättare stilen och som initialt upplevs läskande, inte minst när vinet kylts till en 12–13°C. Men bakom finns en delikat textur med zestiga instick, röda bär och en strimma av tanniner. Örtigt anslag noteras också vilket följer med i det rena bärdrivna avslutet. En klassiker, still going strong, och som fungerar till det mesta i matväg.
- Category: Kycklinglårfiléer
- Cuisine: Huvudrätt
Ingredients
Scale
2 personer:
- 2 st kycklinglårfiléer med skinn
- linguinipasta för två personer
- 1 dl matlagningsgrädde
- ½ purjolök
- 2–3 matskedar pesto
- salt
- peppar
- Santa Maria Roasted Garlic
- parmesan
- citron
Instructions
- Krydda kycklinglårfiléerna med salt, peppar och rostad vitlök. Hetta upp smör och olja i en stekpanna på medelhög värme. Lägg kycklingen med skinnsidan nedåt och stek tills skinnet är gyllenbrunt och knaprigt, ca 6–8 minuter.
- Under tiden skär du purjolöken i tunna skivor och gör i ordning pastan. Koka enligt bruksanvisning, men dra av en minut på koktiden.
- Vänd kycklingen och stek klart till innertemperatur är 68°C grader, ca 5–8 minuter till. När det är ca 2–3 minuter kvar av kycklingen häller du i purjolöken. När kycklingen är klar så tar du bort den från stekpannan och lägger åt sidan på en skärbräda.
- Sänk temperaturen till medelvärme och slå i matlagningsgrädden i stekpannan tillsammans med pesto som får sjuda upp i några minuter. Rör om, salta och peppra. När såsen ”gått ihop” så vänd ner pastan och rör om så att det blandas ihop ordentligt.
- Servering: Lägg upp pastan på önskad tallrik, skär upp kycklinglårfiléerna och lägg på pastan. Avsluta med att klämma ut några droppar citronjuice, dra ett varv med pepparkvarnen, riv över lagrad parmesan och servera.