You are currently viewing Helstekt kyckling med parmesangratinerad fänkål

Helstekt kyckling med parmesangratinerad fänkål

Print

Helstekt kyckling med parmesangratinerad fänkål

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Förslag vin: 2017 Brolio, Chianti Classico, Barone Ricasoli. art.nr. 2705, 129 kr, 88/100 LGP

2017 står i bjärt kontrast till den strama 2016 och här flörtas det mer med oss. Samtidigt är det inget snack om vad vi har i våra glas för det är ursprungstypiskt så det förslår med örtblommighet i form av rosmarin, saftiga körsbär, läder och lätt mylla i försiktigt rostad stil. Kärnkärvt i smaken men med en rikare körsbärsfrukt ger ett gosigt intryck och så hittar örter, cassis och läder fram i eftersmaken som är behaglig och med viss längd. Ett vin som verkligen inte gör bort sig!

  • Author: Livets Goda magasin
  • Category: Hel kyckling
  • Cuisine: Huvudrätt

Ingredients

Sex-åtta personer:

• 2 hela kycklingar
• paprikapulver
• salt
• peppar
• 1 paket bacon
• 4 stora fänkålshuvuden
• olivolja
• 1 st chili
• 100-150 gram parmesan
• crème fraiche
• ärtskott

Tillval:
• tryffelolja
• potatis

Instructions

1. Sätt ugnen på 175°C. Gnid in kycklingarna i paprikapulver. Det ger dem en fint sötaktig mild smak, samtidigt som de blir galet vackert rostade och oemotståndliga. Salta och peppra. Lägg baconen över kycklingen då dessa ska agera skydd åt fågeln initialt, samtidigt som det adderar smak. Ställ i mitten av ugnen.
2. Skölj och dela fänkålsbladen. Lättast är om du gör ett upp och nervänt v-snitt vid roten så kan du lossa på respektive blad. Behåll den fina gröna blasten. Koka upp saltat vatten och lägg i fänkålsstjälkarna. Koka drygt fem minuter. Fänkålen behöver detta för att inte bli trådig och svårtuggad.
3. Lägg fänkålsstjälkarna i en form, salta och peppra och ringla olivolja över. Gröp ur kärnhuset ur chilin och finhacka tillsammans med den gröna blasten från fänkålen. Strö över och avsluta sedan med härliga mängder färskriven parmesan. Gratinera under kycklingen i ungefär 25-30 minuter eller tills osten fått vacker färg.
4. Kycklingen tillagar du i ugnen ca en timme per kilo den väger, eller tills den har nått en innertempereratur på 72°C i den tjocka delen av bröstet. Efter ungefär halva tiden i ugnen så har baconet gjort sitt. Ta av det och låt kycklingen fortsätta utan. Baconet däremot finhackar du och ställer i en ugnssäker skål som du placerar i ugnen tio minuter innan allt är klart.
5. Nu har även kycklingen vätskat sig en hel del. Spara denna fantastiska sky och häll över i en såskastrull. Sältan är hög och den balanserar du ut med ett par klickar crème fraiche. Bara för att addera lite lyx droppade vi ner lite vit tryffelolja i såsen efter att den fått koka ihop lätt.
6. Ärtskotten kan du lägga i kallt vatten en stund för mer krispighet. När det är dags att servera så låt rinna av, salta försiktigt och strö över det finhackade baconet. Det är en perfekt “grönsallad” till anrättningen.
7. Tranchera kycklingarna, ställ fram hela fatet med din gratinerade fänkål, salladen och ringla försiktigt med såsen som blott ska vara ett komplement, inte ta över.

Leave a Reply