Skånsk äggakaka med rökt kycklinghjärta
- Category: Kycklinghjärta
- Cuisine: Huvudrätt
Ingredients
Fyra personer:
• 20 st Bjärekycklinghjärtan
• salt
• ½ dl kycklingfond (ej koncentrerad)
• ½ dl äppelcidervinäger
• 25 g smör
• 2 schalottenlökar
• 3 vitlöksklyfta
• 3 kvistar timjan
• 1 vakuumpåse
• 8 ägg
• 4 ½dl vetemjöl
• 8 dl mjölk
• ½msk salt
• 2 msk strösocker
• smör till stekning
Till servering:
• 2 syrliga svenska äpplen
• lönnsirap
Instructions
1. Rimma 20 stycken kycklinghjärtan i tioprocentig saltlag över natten. Dagen efter rensa och sköljs hjärtana i kallt vatten.
2. Vakuumpacka kycklinghjärtan med kycklingfond, äppelcidervinäger, smör, en schalottenlök, en vitlöksklyfta och två timjankvistar i en vakuumpåse.
3. Baka vakuumpåsen med dess innehåll i ugnen på 90°C i cirka fem timmar. Rök sedan hjärtana i cirka 30 minuter, i fördel utomhus i en klotgrill.
4. Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla ingredienser till smeten. Först ägg, mjöl och hälften av mjölken. Spä sedan med resten av mjölken och tillsätt salt och socker.
5. Värm en gjutjärnspanna med ugnssäkert handtag på spisen och smält en stor klick smör i den. Häll i smeten till äggakakan och sänk värmen. Stek på spisen tills den börjar få färg i kanterna.
6. Baka klar äggakakan i ugnen i 10-15 minuter, tills den har fin gyllenbrun färg på ovansidan och har satt sig ordentligt i mitten. Känn eventuellt med sticka eller skalkniv.
7. Dela hjärtana i mitten och stek i stekpanna med resterande hackad schalottenlök, vitlök och färsk timjan.
8. Servera med stekta äpplen och lönnsirap.
Tips: Om du inte har tillgång till vakuummaskin så kan du sjuda Bjärekycklinghjärtana på spisen. Häll alla ingredienser i en gryta och låt dem sjuda på spisen i tre timmar, späd eventuellt. med mer vätska.