Praliner på levermousse av Bjärekyckling
- Category: Kycklinglever
- Cuisine: Förrätt / Snack
Ingredients
Ca 20 st praliner:
Kyckling levermousse:
• 300 g kycklinglever
• 150 g skirat smör
• ½ dl kycklingfond
• ½ citron
• 1 kvist dragon
• salt
• peppar
• rödbetspulver
• lakritspulver
Päronpuré:
• 2 päron
• 1 dl socker
• ½ kvist rosmarin
Garnering:
• Bjärekycklingskinn
• Flingsalt
Instructions
Kyckling levermousse:
1. Rensa levern från hinnor och fett och bryn den i stekpanna.
2. Smält smöret och separera det från bottensatsen.
3. Lägg levern i en matberedare och tillsätt det skirade smöret under mixning. Smaksätt smeten med citronskal, hackad dragon, salt och peppar.
4. Häll upp leversmeten i en form. Låt den stå i kylen någon timme tills den har stelnat och har lagom konsistens för att rulla praliner på. Rulla sedan dessa i rödbetspulver som du smaksatt med lite lakritspulver.
Päronpuré:
1. Lägg socker i en gryta och smällt tills det blir karamelliserat.
2. Ta bort kärnhuset på päronen och skär dem i grova bitar. Låt koka i grytan tillsammans med rosmarin och det karamelliserade sockret, tills det har blivit en marmelad.
3. Mixa blandningen och smaksätt med salt och peppar.
Kycklingskinn:
1. Baka av kycklingskinn i ugnen så de blir krispiga som chips.
Servering:
1. Hacka kycklingskinn i bitar. Lägg upp pralinerna och toppa med päronpuré, kycklingskinn och flingsalt.