You are currently viewing Kycklingbröst med örter, svamp och pasta

Kycklingbröst med örter, svamp och pasta

Print

Kycklingbröst med örter, svamp och pasta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

2019 Westhofener Riesling Trocken Erstes Gewächs från Weingut Wittmann, art. nr. 92881

Detta vin kommer från lägen i Westhofen, så kallade erste lagen vilket kan likställas med premier cru i Frankrike. I doften mogna gula frukter, lime, tropiska vindar och örtblommighet som knyts samman i en osande och fuktig kalkstenskänsla. Energiskt, livfullt och så inspirerande. Smaken är fylld av kontraster vilket bara bekräftar detta vins klass. Initialt närmast saftigt lekfullt och elektriskt i sin syra, sedan kraft och intensitet som bär fram det stenfruktiga med persika och syrliga äpplen i spetsen innan den där fuktiga kalkigheten kommer tillbaka. Tänk skolkrita. Avslutar klingande rent och med limezestiga, fint kryddiga nyanser. 

Ja, vad säger man. Tyskarna älskar sin grädd- och vinkokta kyckling eller kalkon, ofta serverad med örter och svamp och med det här vinet i glaset så förstår vi vart all riesling tar vägen. Kombinationen är fenomenal och Westhofener plockar upp lime och citrongräs i rätten och omvandlar det till ett perfekt möte med vinets limesyrlighet. Det gräddiga i rätten plockas förnämligt ner av vinets fräschör som liksom skär genom fett. Mustigt och med massor av intryck i rätten, precis vad vinet vill ha!

  • Author: Av Livets Goda, @livetsgoda_magazine

Ingredients

4-6 personer:

1 kg kycklingbröst
Ca 500 gram skogschampinjoner
1 rödlök
6-7 dl matlagningsgrädde
15 0 gram färskost med örtsmak
 2-3 dl vitt torrt vin, gärna Riesling
1 knippe timjan
saften från 1 lime
2 stjälkar citrongräs
500 gram pasta, gärna bandpasta (mer om ni är fler än fyra)
salt
peppar
olja
smör

Instructions

1. Börja med att skiva upp kycklingen i cirka två centimeter smala bitar. Tänk på att köttet inte ska vara för kallt när du börjar steka upp det för då blir det bara vätska av allt. Stek i omgångar i olja och salta samt peppra efter behag. Viktigaste är att kycklingen får lite färg och stänger igen, inte mer. Lägg åt sidan.
2. Skiva svampen tunt och stek i smör. Salta och peppra. När du har gyllene svampar så addera den skivade rödlöken och låt steka med. Efter några minuter så häll över 2-3 dl matlagningsgrädde och låt puttra ett tag tills vätskan tagit åt sig av svampen och reducerats något.
3. Mixa ner kycklingen i svampröran och häll på vinet, resten av grädden och lägg i färskosten. Pressa lime över och finhacka citrongräs som du rör i. Detsamma gäller timjan. Salta och låt börja puttra under lock ca 20 minuter.
4. Avlägsna sedan locket och låt såsen reduceras ner samtidigt som du passar på att känna på sältan. En pastasås ska alltid ha något högre salthalt för att inte försvinna med pastan. Dessutom ska det vara rikligt med sås som kan liera sig med pastan.
5. Koka upp den pastasort du valt i rikligt saltat vatten. Häll av vattnet vid al dente och dutta i lite olivolja. Lägg upp pasta och ös såsen över som får ringla ner lite sakta mellan.

Leave a Reply