You are currently viewing Kung Pao

Kung Pao

Print

Kung Pao

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Erik Videgård, från boken “Facing heaven”. Publicerat med författarens tillstånd. Foto: Pål Allan
  • Category: Kycklinglårfilé
  • Cuisine: Huvudrätt

Ingredients

2 personer:

• 4–6 kyckling lårfiléer
• 8–10 torkade facing heaven-chilis eller andra torkade, medelheta chilis
• 3 vitlöksklyftor
• 3 cm ingefära
• 5 salladslökar, vita delen
• 1 tsk sichuanpeppar
• 75 g rostade, osaltade jordnötter
• matolja till stekning

Marinad:
• 2 tsk ljus kinesisk soja alternativt japansk soja
• 1 tsk risvin alternativt torr sherry
• 1 tsk chiliolja
• 1 msk vatten
• 1/2 tsk salt

Sås:
• 3 tsk chinkiangvinäger
• 3 tsk strösocker
• 1 msk kycklingfond
• 1 tsk mörk soja
• 1 tsk ljus kinesisk soja alternativt japansk soja
• 1 tsk sesamolja
• 1 tsk maizena

Instructions

1. Skär kycklinglåren i 1 cm stora kuber. Vispa ihop marinaden och blanda med kycklingen, låt stå i kylen 30 minuter.
2. Dela chilin och ta ur kärnorna. Skala och finskiva vitlök och ingefära. Skär salladslöken i 1 1/2 cm långa bitar.
3. Blanda alla såsingredienserna väl.
4. Hetta upp en wok. Tillsätt 2 msk olja och snabbstek chili och sichuanpeppar tills de doftar men inte bränns vid.
5. Tillsätt kycklingen och snabbstek tills kuberna börjar få färg.
6. Tillsätt vitlök, ingefära och salladslök och snabbstek ytterligare några minuter tills kycklingen är klar.
7. Rör om såsingredienserna och tillsätt dem, rör tills såsen tjocknar. Tillsätt jordnötterna, rör runt en sista gång och servera.
8. Servera med en skål ris.

Leave a Reply