Jamie Oliver-inspirerad hel kyckling med harissa & färsk mynta
Förslag vin: 2018 Franschhoek Cellar Reserve Chardonnay, Franschhoek, Sydafrika
Ibland är det enklaste det mest geniala och den här rätten som inspirerats av Jamie Oliver genom att arbeta med endast ett fåtal ingredienser, bevisar just den tesen. Harissan och den generösa mängden färsk mynta väcker det nordafrikanska i rätten och tillsammans med högklassiga kyckling så blir det en suverän matchning med en bussig och riktigt sydafrikansk chardonnay.
Den resa som Sydafrika gjort de senaste åren hoppas vi fler uppmärksammar, släpper budgetvinerna och går på de mer kvalitativa. Som denna fina chardonnay där frukten hämtats från Coastal Region. Generös men ändå sval doft där blommiga nyanser samsas med persika, gröna äpplen och citrushintar samtidigt som eken ger det lilla extra i djupet. Pigg, fräscht syrlig med bra grepp i frukten, täthet och längd med försiktig ek.
Kombinationen av mynta och harissa samt vinägern blir till en komplex och ljuvligt het smakförhöjare och det gifter sig så självklart med kycklingen som körts knaprig i ugnen. Och grönsakerna ska vi inte prata om! Tack vare vinets generositet och mogna frukt så blir mötet med hettan i maten inte bara spännande men också oerhört harmoniskt. Och när syran i rätten och den i vinet finner varandra så blir det till pricken över i:et!
- Category: Hel kyckling
- Cuisine: Huvudrätt
Ingredients
4 personer
● 1 st hel färsk kyckling, ca 1,6
● 1 kruka färsk mynta
● 2 rödlökar
● 3 stora paprikor (gärna olika färger)
● 4-5 potatisar
● 4-5 matskedar Harissa (vi väljer Sevan som är lagom het)
● 2 matskedar rödvinsvinäger
● salt
● svartpeppar
● olivolja
Tillbehör:
● Ett gott levainbröd
Info: Harissa är en smakrik, gärna lite stark, nordafrikansk kryddblandning.
Instructions
1. Skala och dela rödlöken i fyra klyftor, vartefter du separerar lökens ”bladlager”. Blanda på en plåt med paprikan som du delar snabbt och lite sådär småslarvigt med händerna, samt tärnad potatis.
2. Klicka över 4–5 rediga matskedar Harissa samt salt, peppar och rödvinsvinäger.
3. Plocka av myntabladen från en kruka men (spar ett par stjälkar för dekoration) och strö över. Häll över olivolja och blanda ihop allt.
4. Snitta upp kycklingen vid ryggen och knåda in marinaden från grönsakerna i kycklingen. Placera den sedan i mitten av plåten med grönsakerna runt om. Salta kycklingen extra.
5. Låt gå i varmluftsugn på 180°C i ca 75 minuter beroende på kycklingens storlek. Tillaga tills innertemperaturen på den tjockaste delen av bröstet är 72°C.
6. Vätskan som bildats kan du hälla av och ha som extra sås. Den är gudomlig och ett gott levainbröd fulländar smakerna. Servera rätten med lite extra färskhackad mynta.