You are currently viewing Grillad hel kyckling med ljummen potatissallad

Grillad hel kyckling med ljummen potatissallad

Print

Grillad hel kyckling med ljummen potatis

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Bjärefågel
  • Category: Hel kyckling
  • Cuisine: Huvudrätt

Ingredients

Fyra personer:

Grillad kyckling:
● 1 hel kyckling
● rivet skal från en citron
● rapsolja
● salt och peppar

Ljummen potatissallad:
● 50 g smör
● 1 dl rapsolja
● 4 msk äppelcidervinäger
● 400 g små färskpotatisar
● 100 g tärnad pancetta, alternativt tärnat bacon
● 4 vårlökar
● 200 g champinjoner
● 3 röda plommontomater
● 3 gula plommontomater
● dill
● gräslök
● salt och peppar
● rivet skal från en citron

Till grillen:
● kol och briketter
● tändhjälp (används istället för tändvätska)
● spån från äppelträd (köper du i specialbutiker eller så har du kanske ett äppelträd på tomten)

Redskap:
● sauteuse (kastrull med sluttande kanter, påminner om en liten wokpanna)

Instructions

1. Använd gärna en klotgrill med lock.
2. Fyll en skorstenständare med kol, briketter och ett par tändhjälp och tänd på. Kol och briketter ger en jämnare temperatur och det är bättre att använda en tändhjälp än tändvätska, som ger smak åt det som ska grillas. Placera skorstenständaren på brikettgallret. Briketter och kol är klart när det glöder.
3. Häll ut den glödande blandningen på var sin sida i bottnen av grillen, för att undvika att kycklingen bränns vid tillagning. Låt grillen brinna i cirka tio minuter så att du får en jämn och fin glöd.
4. Under tiden gnider du in Bjärekycklingen med rapsolja, citronskal, salt och peppar.
5. Lägg Bjärekycklingen i mitten av grillen och se till att du inte har någon glödande kol under kycklingen. Lägg på locket. Detta kallas för indirekt grillning och det är en teknik man använder när man grillar större detaljer. Det fungerar som en imitation av en vanlig ugn. Värmen stiger och reflekteras av locket och på så sätt cirkulerar värmen inne i grillen. Grillningen av kycklingen tar cirka en timme.
6. Under tiden kycklingen grillas förbereder du den ljumna potatissalladen. Börja när kycklingen har legat på grillen i cirka 30 minuter.
7. Sätt sauteusen på grillen och se till att du har glöd under. När sauteusen är varm tillsätt smör, tärnad pancetta, och den nyskrubbade färskpotatisen.
8. Låt fräsa på grillen under lock tillsammans med kycklingen. Rör i potatisen ibland så den inte bränner. När den börjar få färg tillsätter du champinjonerna som du klyftat. Vårlökarna grillar du direkt på grillgallret.
9. Nu har kycklingen grillats cirka 50 minuter och det är dags att hälla på rökspånen av äppelträd på grillkolen. Sätt på locket på klotgrillen igen så får du en härligt rökt potatis med svamp och pancetta. Ett tips är att blötlägga spånen tio minuter före användning för att få kraftigare rökutveckling.
10. Efter cirka 10 minuter kolla kycklingen så att den har en innertemperatur på 72°C. Tag kycklingen från grillen och låt den vila några minuter på skärbrädan innan du skär upp den.
11. Slutför potatissalladen genom att klyfta plommontomaterna och lägga dem i sauteusen som fortfarande står på grillgallret. Hacka ner rikligt med dill och gräslök.
12. Tag sauteusen från värmen och tillsätt vinäger, citronskal och eventuellt mer rapsolja. Salta och peppra.
13. Servera.

Leave a Reply