You are currently viewing General Tso’s Chicken

General Tso’s Chicken

Print

General Tso’s Chicken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Förslag vin: 2020 Foot of Africa Grande Reserve, 3000 ml, art.nr. 2661.

Ny årgång av ytterst pålitliga Foot of Africa från Kleine Zalze och som med bravur följer upp den utmärkta 2019. Här är det triss i klassiska druvsorter (chenin blanc, chardonnay & sauvignon blanc) där det gulfruktiga och tropiska tar täten, uppbackat av vegetala inslag och trädgårdsgrönska från sauvignon blanc. Ungdomlig och pigg smakprofil med persika, ananas och passionsfrukt gör vinet generöst i sitt anslag men citrus och en skön helt torr känsla (3 g socker/l) stramar upp i det rätt långa avslutet. En utmärkt box!
Mötet mellan hetta, sötma och sälta är fenomenalt i rätten och när du adderar den krispiga känslan från den saftiga kycklingen så är vi rätt säkra på att du kommer smälta! Smakrikedomen är suverän och precis när det börjar hetta till i gommen så svalkar vi oss med vinet vars rika och ungdomliga fruktighet lägger sig som balsam i gommen och säkrar dessutom helhetskänslan av fräschör. Foot of Africa är som gjort för denna klassiska rätt!

  • Author: Chinese Soul Food av Hsiao-Ching Chou / Boxtoppen.se
  • Category: Kycklinglårfilé
  • Cuisine: Huvudrätt

Ingredients

4 personer:

Kyckling:
800 gram kycklinglårfilé
1 salladslök
1 tsk strösocker
2 vitlöksklyftor
drygt ½ dl soja
majsolja
ca 2 dl majsstärkelse

Sås:
Drygt ½dl vatten + ett par msk till stärkelsen
2-3 tsk majsstärkelse
1 tsk majsolja
1-2 tsk chiliflingor
½dl soja
3 tsk vinäger, vi använde risvinäger men vanlig vit fungerar
2 tsk jordgubbssylt
1 tsk strösocker

Tillbehör
Lättkokt krispig broccoli, ris

Instructions

1. Börja med att dela kycklingen i mindre bitar, ca fem cm långa och två-tre cm breda. I en bunke rör du ihop finhackad salladslök, soja, socker och vitlök som du mosat ut med knivbladet.
2. Lägg i kycklingen, rör runt och låt gärna stå ett tag, cirka en timme. Vill du kan du även låta den ligga i en påse över natten för att verkligen sätta sig.
3. Börja sedan med såsen. Rör samman majsstärkelse med ett par matskedar vatten. Ställ åt sidan. Hetta upp oljan och när den är varm så lägger du i chilin som får fräsa med ett tag och locka fram hettan.
4. Tillsätt soja, vinäger, sylt, socker och övriga vattnet. Låt puttra samman en stund innan du adderar stärkelsen och låter såsen bli lagom trög.
5. Ta upp kycklingen från marinaden och lägg på hushållspapper så det mest omedelbara vätskan försvinner. Rulla i majsstärkelsen som du lagt upp på en tallrik.
6. Hetta upp majsolja i en mindre stekpanna. Se till att ha tre-fyra centimeter olja i den. När oljan är runt 175 C så börjar du fritera kycklingen. Lägg inte i för mycket åt gången för då sänker du lätt temperaturen. Fritera i tre-fem minuter och vänd ett par gånger. Du kan hålla kycklingen varm i ugnen medan du fortsätter med övriga.
7. Passa även på att koka riset samtidigt och broccolibuketterna som du låter vara krispiga.
8. När all kyckling är friterad så vänder du ner den i såsen och rör om. Lägg upp på ett fat med broccoli runt omkring och servera ris till.

Tips: Det är även gott med lite finskivad salladslök på toppen samt sesamfrön.

Leave a Reply