You are currently viewing Cornflakespanerade kycklingbröst, sotad vitkål och färsk svensk majs

Cornflakespanerade kycklingbröst, sotad vitkål och färsk svensk majs

Print

Cornflakespanerade kycklingbröst, sotad vitkål och färsk svensk majs

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Förslag vin: 2017 Substance Cabernet Sauvignon, Charles Smith, Washington State, USA, art.nr 74083, 179 kr, 92/100 LGP

Att det är ett Charles-vin i glaset råder det ingen tvekan om för det bjuds friskt och generöst av de mörka bären, främst cassis, björnbär och blåbär, men det som han gör mästerligt är att likväl få med en stramhet i vinet som tyglar det maffiga. Som då cederkaraktären, de örtpigga inslagen, stjälkigheten och ett närmast vitpepprigt drag. Allt blir så balanserat och precis perfekt flörtigt. Samma är det med smaken som pendlar åt det fylligare hållet med massiv mörk frukt men aldrig svulstig sådan. För bakom finns en tät tanninstruktur, skalstrama toner som skänker harmonin till bygget, och trots sin ungdom så är det aldrig tal om ett vin som måste ligga till sig. Ett stänk krutrök och en känsla av persika skänker extra spänning till den kryddiga smaken där faten är supersnyggt hanterade. Ett vin man dricker med glädje, ett vin som snackar med alla men som ändå har djup. Respekt Charles.

  • Author: Livets Goda magasin
  • Category: Kycklingbröst
  • Cuisine: Huvudrätt

Ingredients

Fyra personer:

• drygt 1 dl cornflakes
• kryddor: paprikapulver, curry, vitlökspulver, salt, peppar
• 1 dl mjöl
• 4 kycklingbröst med skinn
• 2 st ägg
• smör, olivolja
• 1 vitkålshuvud på dryga kilot
• 100–150 gram parmesanost
• salt, peppar
• 2 st färska majskolvar

Instructions

1. Lägg cornflakes i en påse och mosa dem med händerna, pulvrisera däremot inte.
2. Blanda kryddorna tillsammans med cirka en deciliter mjöl och vänd kycklingbrösten i mixen. Hur mycket kryddor du tar beror på hur mycket du vill att de ska smaka genom.
3. Vänd sedan kycklingbrösten i äggen som du vispat upp. Häll upp dina mosade cornflakes på en tallrik och rulla kycklingen i dem så att de täcks helt. Låt kycklingbrösten vila i rumstemperatur 20–30 minuter så fäster det bättre.
4. Sätt på ugnen på 160–170°C. Hetta upp smör och olivolja i stekpannan och stek kycklingbrösten. Snåla inte med fettet för då riskerar du att spoliera den krispiga paneringen. När bägge sidor är frasiga och gyllenbruna så ställ kycklingbrösten i ugnen, där de får köra klart tillsammans med vitkålen som du nu ska ge dig i kast med.
5. Klyfta vitkålshuvudet och sota i omgångar i en stekpanna, alltså utan fett, tills du får en fin lite småbränd yta. När du är klar så lägger du klyftorna på ett bakplåtspapper, saltar, pepprar och ringlar över en riktigt god olivolja. Baka klart i mitten av ugnen i ungefär 25–30 minuter.
6. Koka upp majs som du delat, 8–10 minuter i saltat vatten. Servera med en klick smör.
7. Riv parmesanost. Ta ut vitkålsklyftorna ur ugnen, strö över rikligt med ost och skiva upp kycklingbrösten. Addera majsen och en god dipp.

Tillbehör: Vi serverade en vitlöksmajonnäs och en kryddig hickory som komplement till kycklingen.

Leave a Reply