Print

Sojapenslad hel kyckling med bacon

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Förslag vin: Launois Rosé Valentine
Roséchampagne från Launois passar utmärkt med rätten och ger en avslappnad söndagslunchkänsla för familjen. Sälta, sötma och syra är alla egenskaper som rätt champagne med lätthet tar in och lyfter i kombination, och det är exakt en sådan kombination vi har här. Champagnen möter kycklingens möra kött och finner en läcker smakbrygga med citronen, samtidigt som den snyggt skär igenom sältan från sojan och bacon och accentuerar genom att ge rätten större fräschör och fruktighet. Mer bra champagne i kombination med mat är således rådet, som i receptet här.

Ingredients

Fyra personer:

• 1 hel färsk kyckling
• 30 g smör
• japansk soja
• 1 halv citron
• 800 g mandelpotatis
• 2 rödlökar
• 4 morötter
• 6 krossade vitlöksklyftor
• 150 g tärnad bacon
• olivolja
• salt
• peppar

Instructions

1. Sätt ugnen på 200°C. Börja med att skära ut ca 10 g smör i små tärningar och placera ut under skinnet på kycklingen.
2. Smält resterande smör (ca 20 g) tills lätt flytande och blanda ut med 5–8 tsk soja och en liten skvätt olivolja. Pensla blandningen över kycklingen ordentligt och placera i mitten på en ugnsplåt.
3. Hacka upp potatis, morötter och rödlök i lika stora delar och fördela runtomkring kycklingen på plåten.
4. Skiva bacon i små tärningar (eller köp färdigtärnade) och blanda ut på plåten.
5. Ta vitlöksklyftorna (skalet behöver inte avlägsnas) och tryck till med bredsidan av en kniv så att klyftorna krossas. Lägg ut på plåten.
6. Salta och peppra lätt och ringla över lite olivolja på rotfrukterna.
7. Låt stå i ugnen i cirka 60 minuter (tills innertemperaturen på den tjockaste delen av kycklingen är 75°C), avsluta på 275°C de sista fem minuterna för maximalt krispig yta på skalet.
8. Servera sedan allt på ett fint fat, använd skyn från plåten som sås och kläm ut juicen från en halv citron, salta och peppra lite samt ringla över lite olivolja.