You are currently viewing Baconlindat kycklingbröst, vitlöksfrästa haricots verts och smörstekta gnocchi

Baconlindat kycklingbröst, vitlöksfrästa haricots verts och smörstekta gnocchi

Print

Baconlindat kycklingbröst, vitlöksfrästa haricots verts och smörstekta gnocchi

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Förslag vin: 2019 Bila-Haut Occultum Lapidem, Côtes du Roussillon, M Chapoutier, art.nr. 74168

Syrah, grenache och carignan. Tre druvor, tre stora personligheter. Trilogin tämjs men får ändå skina var för sig i Chapoutiers superspännande projekt i solvarma Roussillon, Domaine de Bila-Haut. Occultum Lapidem i årgång 2019 ger en hintar om södra Rhônedalen men det är ändå annorlunda, har sitt alldeles egna uttryck. Det vilda och busigt vackra i syrah möter det fylliga och örtiga i grenache. Carignan kompletterar med “vildhet”, vitpeppar och mer örter. Ännu ungt i doften med hallon, kirsch, kryddor, bränd jord och vitpeppar i rent och flirtigt utförande. Smakprofilen uppvisar intensitet, mogen mörk bärfrukt, täta tanniner och kryddighet i det lätt bittra som skänker spänning till vinet. Omfamnande, kvardröjande och bara riktigt gottInte alla viner kan hantera vitlök men Occultum Lapidem hör till de som älskar karaktären, särskilt när du har det gröna draget i bladpersiljan med i bilden. Och så var det ju det här med syrah som älskar bacon, carignan som gifter sig med vitpepparn och grenache-druvans rikedom som suger åt sig rättens alla smaker. Dessutom möter vinets, visserligen rätt strama värme och mogna frukt, upp sältan i anrättningen på ett fenomenalt vis. 

  • Author: Livets Goda magasin
  • Category: Kycklingbröst
  • Cuisine: Huvudrätt

Ingredients

Scale

4 personer: 

4 st Bjärekycklingbröst
12 skivor bacon
2 st gula lökar 
2 dl vitt vin
• buljong
• färsk gnocchi, 1-2 paket
smör
bladpersilja 
citron
500 gram haricots verts
1-2 vitlöksklyftor
smör
olivolja
salt
vitpeppar
svartpeppar

Instructions

1. Börja med att salta och svartpeppra kycklingbrösten innan du lindar tre skivor bacon runt respektive. Stek i olivolja med den tilltänkta serveringsytan som den första du lägger ner i stekpannan. Låt få gyllene färg innan du vänder kycklingbrösten. Stek vidare och klyfta ner den gula löken som får steka med. 
2. Värm upp buljong och vitt vin i en kastrull. När kycklingen fått en fin stekyta så häll över buljong men inte allt. Nu får köttet bräsera klart utan lock så att skyn kan reduceras ner. Vid behov, ös med mer buljong. Tänk på sältan så att du inte gör skysåsen för salt. Det tar cirka 15 minuter för kycklingen att bli färdig och då ska skysåsen vara rejält reducerad och löken mjuk.
3. Hacka vitlöksklyftorna fint och fräs i olivolja tillsammans med haricots verts, vitpeppar och salt. Efter några minuter adderar du en näve finhackad bladpersilja som får fräsa med. 
4. Smält smör i stekpanna och lägg i dina gnocchi. Addera lite salt och stek en kort stund. Om du har lite buljong kvar så är det gott att bara ta några matskedar och hälla över då det får gnocchin att suga upp smakerna. Dra ett par varv med vitpepparkvarnen innan servering och strö gärna lite bladpersilja samt droppa citronsaft över.
5. Servera på fat och ringla skysåsen över anrättningen.

Leave a Reply