Skriv ut

Caesarsallad med kyckling från Bjäre

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Förslag vin: Palmer & Co Brut Réserve, art.nr 7372
Champagnens mogna fruktighet och nötiga underton kompletterar kycklingens möra och mjälla struktur fenomenalt, samtidigt som den med lätthet fångar även upp sältan från ost, bacon och dressing på ett alldeles föredömligt vis, vilket blir till en vinnande kombination och ett solklart val nu till den nalkande våren och sommaren.

Ingredienser

4 personer

• 4 kycklingbröst
• ca 1 dl färskriven parmesan
• 2 krukor romansallad
• ca 300 gr tärnat bacon
• valfritt bröd att göra krutonger av
• olivolja
• salt
• peppar
• Caesardressing (vi köpte färdig men vill man göra egen så finns receptet nedan)

Caesardressing
• 1 äggula
• 1 msk vitvinsvinäger
• 1 msk sardellkräm eller 3 sardellfiléer
• 1 liten vitlöksklyfta
• 1 dl neutral olja, exempelvis raps
• 1 dl olivolja
• 1 dl
• 50 gram riven ost typ Parmigiano Reggiano
• salt
• svartpeppar

Gör så här

Dressing:
1. Mixa samman äggulan med vinägern, pressad vitlök och sardellerna. Har du använt filéer så mosa dem innan med gaffel.
2. Häll sedan försiktigt i oljan under vispning. Slutligen så mixar du i osten och smakar av med salt och peppar. Låt stå kallt medan resten förbereds.

Ceasarsallad
1. Hyvla parmesan och lägg åt sidan i en skål. Skiva sedan salladsbladen till 3–4 cm stora delar och lägg åt sidan i en skål.
2. Salta och peppra kycklingbrösten och stek dem i panna på medelhög värme med lite olivolja till dess att de är gyllenbruna, och genomstekta. Lägg åt sidan på en tallrik och skär dem i bitar strax innan servering.
3. Skruva upp värmen på hög värme och stek det tärnade baconet tills knaperstekt. Lägg åt sidan på en tallrik med hushållspapper.
4. Skiva upp brödet, vi valde källarfranska, i små bitar och stek i samma stekpanna med fettet från baconet tills knaprigt och gyllenbrunt. Lägg åt sidan i en skål.
5. Montering: Blanda salladsbladen med dressingen, blanda sedan ner bacon och den hyvlade parmesanen (lämna lite för garnering).
6. Strö över krutongerna, lägg upp den skivade kycklingen på toppen och toppa med resterande bacon och parmesan samt dra ett par varv med pepparkvarnen. Servera direkt.