Förslag vin: 2015 Barolo Albe, G.D. Vajra, nr 2398, 750 ml, 249 kr, 91 LGP
Vinets möte med anrättningens krydda och sälta gifter sig omedelbart, samtidigt som Barolon fångar upp olivernas instick på ett fint vis. Tanninerna tar ett steg tillbaka i mötet, till förmån för mineralitet, fruktighet och fräschör samtidigt som tomaten får fram en sötma i vinet. Detta summeras enkelt till en matchning som gör en glad och lycklig, ett skott mitt i krysset och ett superlyckat möte mellan Toscana och Piemonte!
Fyra personer:
● ca 1 kg kycklinglårfilé med ben från Bjärefågel
● 1 kruka färsk rosmarin
● 2 vitlöksklyftor
● 1 citron
● 2 msk tomatpuré
● 1,5 dl vitt torrt vin
● 1 rågad matsked sardellcrème
● 1 dl svarta oliver
● 2 msk kapris
● en mindre knippa bladpersilja
● olivolja
● salt
● peppar
● 1 tsk harissa
Servera till:
● bandpasta av valfri sort
● parmesan
● bröd
1. Ta två-tre rejäla kvistar av din rosmarin och stöt tillsammans med vitlöken och svartpepparkorn. Häll olivolja i massan, riv i lite citronskal och salta.
2. Gnid in kycklinglåren i massan och låt vila i rumstemperatur dryga halvtimmen.
3. Hetta upp generöst med olivolja i pannan och stek kycklingen så att skinnet blir skönt knaprigt.
4. Under tiden så rör du samman ett par matskedar citronsaft med tomatpurén, harissan och vinet. Häll mixen över kycklingarna och låt sjuda runt 15 minuter.
5. Därefter lägger du i sardellcrèmen, kaprisen och oliverna och låter det hela sjuda ytterligare fem minuter. När färdigt så rör du ner en generös mängd finhackad bladpersilja och saltar och pepprar efter behag.
6. Gott till är en bredare bandpasta som fångar upp den fina såsen från kycklingen när du lägger upp. Riven parmesan fulländar och så glöm inte brödet som fångar upp all god sås.
Find it online: https://www.bjarefagel.se/recept/pollo-alla-cacciatora/