Skriv ut

Kycklinglevermousse på Bjärekyckling med syltade champinjoner, äppelpuré och crumble på danskt rågbröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredienser

Fyra personer:

Kycklinglevermousse:
• 300 g kycklinglever
• 150 g skirat smör
• ½ dl kycklingfond
• ½ citron
• 1 kvist dragon
• salt och peppar

Syltade champinjoner:
• 2 dl champinjoner
• vatten
• 2 tsk salt

Lag till champinjoner:
• ½ dl ättikssprit (12 procent)
• 1 dl socker
• 3 dl av svampspadet

Äppelpuré:
• 2 röda äpplen
• 1 dl socker
• ½ kvist rosmarin

Crumble på danskt rågbröd med krispigt kycklingskinn:
• 3 kycklingskinn från Bjärekyckling
• 2 skivor danskt rågbröd

Till garnering:
• krasse

Gör så här

Kycklinglevermousse:
1. Rensa levern från hinnor och fett och bryn den i stekpanna.
2. Smält smöret och separera det från bottensatsen.
3. Lägg levern i en matberedare och tillsätt det skirade smöret och kycklingfonden droppvis under mixning. Smaksätt smeten med citronskal, hackad dragon, salt och peppar.
4. Häll i leversmeten i spritspåse och låt vila i kylen.

Syltade champinjoner:
1. Rensa och lägg svampen i en kastrull. Täck till hälften med vatten och tillsätt saltet. Sjud i cirka tio minuter. Sila spadet från svampen och spara tre dl till lagen.
2. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka ihop tills blandning blir simmig. Skumma lagen då och då.
3. Lägg ner svampen i lagen och koka i cirka tre minuter. Låt svampen svalna i lagen.

Äppelpuré:
1. Lägg socker i en gryta och smällt tills det blir karamelliserat.
2. Ta bort kärnhuset på äpplet och skär det i grova bitar. Låt koka i grytan tillsammans med rosmarin och det karamelliserade sockret, tills det har blivit en marmelad.
3. Mixa och smaksätt med salt och peppar.

Crumble på danskt rågbröd med krispigt kycklingskinn:
1. Stek kycklingskinnet krispigt och låt rinna av på papper. Stek rivet danskt rågbröd i kycklingfettet.
2. Mixa skinn och bröd till ett pulver i en matberedare.

Servering: Lägg upp på tallrik och garnera med krasse.