Skriv ut

Mörk kycklingfond

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredienser

• 3 kycklingskrov
• 300 g grovt skuren gul lök (skalet kan vara kvar, det ger en god smak)
• 1 grovt skuren purjolök
• 200 g grovt skuren rotselleri
• 200 g grovt skuren morot
• 200 g grovt skuren palsternacka
• 2 msk tomatpuré
• ½ l rött vin
• 1 vitlöksklyfta
• 2 lagerblad
• 2 kvistar timjan
• 8 hela vitpepparkorn
• 5 persiljekvistar
• 2 msk matolja

Gör så här

1. Rosta kycklingskroven i en långpanna i ugnen på 225°C i cirka 40 minuter. De ska få ordentligt med färg.
2. Bryn rotfrukter och lök i en stekpanna. Till skillnad mot om man gör en ljus fond, så ska rotfrukter och lök få ordentligt med färg när man gör en mörk fågelfond.
3. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med ett par minuter.
4. Lägg de brynta Bjärekycklingskroven, rotfrukter, lök, vitlök, lagerblad, timjan, vitpepparkorn och persiljestjälkar i en stor gryta. Tack med vin och vatten.
5. Koka upp och sjud därefter på svag värme i cirka fyra timmar. Skumma bort orenheter från ytan med en slev. Sila genom finmaskig sil och reducera till önskad smak.