• 1 hel kyckling
• ½ liter kycklingbuljong
• 50 g smör
• salt och svartpeppar
• 3 persiljerötter
• 3 morötter
• ½ rotselleri
• 2 gula lökar
• ½purjolök
• 16 små potatisar
• 2 kvistar färsk rosmarin
Sås:
• 3 dl vispgrädde
• 3 msk ansjovisspad
• 1 msk blåmögelost
• 1 msk svartvinbärsgelé
• ½ dl skuren gräslök
• salt och peppar
1. Blötlägg lergrytan över natten.
2. Skölj och ansa grönsakerna. Gnid in Bjärekycklingen med salt och peppar. Lägg grönsaker och Bjärekycklingen i lergrytan.
3. Häll på buljong och tillsätt smör. Sätt på locket och ställ grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 175°C och låt kycklingen steka i cirka två timmar. Ta ut grytan ur ugnen och låt vila i cirka tio minuter.
4. Sila av buljongen från grytan. Koka samman med grädden tills du får en simmig konsistens. Red eventuellt av med Maizena-mjöl, utspätt i lite kallt vatten.
5. Smaksätt såsen med ansjovisspad, blåmögelost och svartvinbärsgelé. Vid servering mixa ner gräslöken med hjälp av en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Find it online: https://www.bjarefagel.se/en/recept/kyckling-i-lergryta/