Print

Hel kyckling i lergryta med primörer och örter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

• 1 hel kyckling
• ½ liter kycklingbuljong
• 50 g smör
• salt och svartpeppar
• 3 persiljerötter
• 3 morötter
• ½ rotselleri
• 2 gula lökar
• ½purjolök
• 16 små potatisar
• 2 kvistar färsk rosmarin

 Sås:
• 3 dl vispgrädde
• 3 msk ansjovisspad
• 1 msk blåmögelost
• 1 msk svartvinbärsgelé
• ½ dl skuren gräslök
• salt och peppar

Instructions

1. Blötlägg lergrytan över natten.
2. Skölj och ansa grönsakerna. Gnid in Bjärekycklingen med salt och peppar. Lägg grönsaker och Bjärekycklingen i lergrytan.
3. Häll på buljong och tillsätt smör. Sätt på locket och ställ grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 175°C och låt kycklingen steka i cirka två timmar. Ta ut grytan ur ugnen och låt vila i cirka tio minuter.
4. Sila av buljongen från grytan. Koka samman med grädden tills du får en simmig konsistens. Red eventuellt av med Maizena-mjöl, utspätt i lite kallt vatten.
5. Smaksätt såsen med ansjovisspad, blåmögelost och svartvinbärsgelé. Vid servering mixa ner gräslöken med hjälp av en stavmixer och smaka av med salt och peppar.