Brinner du för Bjärehalvön lika mycket som vi?
Här har vi en rätt som verkligen hyllar smakerna från Bjäre. Bygden är känd för den goda kycklingen, men även äpplen och potatis växer särskilt fint på slänterna mot havet. I trakten finns också Bjäre Härads Hembygdsförening som arbetar med att värna lokal och regional matkultur. Ett led i det arbetet är att bevara svenska kulturarvssorter av livsmedelsgrödor. Över många generationer har odlare förädlat fram en vacker palett av lokala grödor som en gång utgjorde en stor del av vår kost. Dessa lokala sorter riskerade att gå förlorade för alltid i vårt moderna samhälle, men vi har nu chansen att bevara dem. Att åter lyfta in dessa spännande, nyttiga och klimatsmarta livsmedel i vår kost, gör gott för hälsan och hjälper till att bevara en genetisk mångfald som gynnar vår planet.
Gråärten ”Stäme” är en sådan gammal sort som härstammar från Gården Stäme utanför Laholm, där den förädlades fram och anpassades till det regionala klimatet. Det är en stor gråärt med ganska fast karaktär och en mild, nötig smak som passar bra att förvandla till färs eller varför inte en hummus. Här kryddar vi den med vitlök och citron och den blir en överraskande fyllning i ett saftigt kycklingbröst. Stäme gråärt finns att köpa som beställningsvara, men man kan också byta ut den mot någon annan gråärt eller valfri baljväxt. Är du nyfiken på kulturarvsgrödor eller till och med vill prova på att odla dem själv, läs mer på Kulturarvsgrödor på Bjäre – Kulturcenter för historiska matkulturgrödor
Detta recept har utvecklats som en del av ett projektarbete i utbildningen Hållbar Livsmedelsintraprenör på Folkuniversitet i Lund. Hoppas det smakar!
Emma Haneskär, Emilie Stansfield och Johanna Svensson
4 personer:
• 4 stycken Bjärekycklingbröst
• 1 paket bacon
• 4 dl torr Äppelcider
• 100 gram grönkål
• 1 äpple i tärningar
Fyllning
• 1 dl kokt gråärt
• 0,5 dl grädde
• 1 skvätt citronsaft
• 1–2 vitlöksklyftor
• 50 gram bladpersilja
• 1 schalottenlök
Äppelcidersås
• Sky från kycklingen
• 5 dl grädde
• 1 msk soja
• 1 msk koncentrerad kycklingfond
• eventuellt maizena till redning
Rostad potatis med honung och balsamvinäger
• 1 kg delikatesspotatis, halverad
• 1 msk honung
• 1 msk balsamvinäger
• rapsolja
• flingsalt
Garnering
• riven parmesan
• bladpersilja