Swedish

Uppfödare

För att bli uppfödare av Bjärekyckling ska man inte bara hålla kycklingarna i små besättningar, det räcker inte heller att ge dem gott om utrymme och fri tillgång till foder och vatten. Vi vill dessutom att uppfödarna ska finnas i närheten, för långa transporter är varken bra för kycklingarna eller miljön. När man ställer sådana krav på uppfödarna begränsar man sig ganska kraftigt, men det gör oss faktiskt ingenting. För vi är nöjda med den storlek vi har idag och vill inte bli särskilt mycket större. Vi vill inte ha några stora kycklingfabriker utan vill fortsätta leverera precis det vi gör idag, landets godaste kyckling.

 

David Andersson på Lassagård

På Lassagård har man fött upp kycklingar sedan 1970-talet. Gården drivs idag av David, som är tredje generationen på Lassagård. Att David skulle ta över gården var inte alls någon självklarhet, han utbildade sig istället till utvecklingsingenjör och gjorde karriär med hela världen som arbetsfält.

Efter flera år på resande fot kände han sig dock nöjd med flängande, så han återvände hem och tog över familjegården. Nu har han istället sadlat om till bonde på heltid och driver idag Lassagård tillsammans med sambon Hanna.

 

Sven Ohlson på Lis Gård

På vackra Lis Gård bor Sven med sin fru Malin. Sven är tolfte generationen på gården, som har varit i familjens ägo sedan 1628. För ett litet tag sedan fick familjen även tillskott av en trettonde generation. På Lis Gård lever man efter devisen ”vi ärver inte jorden av våra föräldrar, vi lånar den av våra barn”. Familjens förhoppning är att det skall kunna bedrivas hållbart jordbruk på Lis Gård ytterligare många hundra år. Därför är det extra viktigt för dem att bedriva ett klimatpositivt jordbruk som inte utarmar jorden.

Bjärefågels koncept är den uppfödning av kyckling i Sverige som bäst lever upp till familjens högt ställda krav på djuromsorg. Rasen Rowan Ranger, som Bjärefågel introducerade i Sverige, är en långsamtväxande aktiv kyckling som i Svens tycke lever ett liv som alla kycklingar borde göra!

 

Hans Dufva

Hans Dufva på Larsfält

Hans brinner för djur och natur. Han är en sann visionär som lägger stort fokus på miljö, hållbarhet och kommande generationer. Genom att tänka långsiktigt och låta anpassningar få kosta har han lyckats skapa en modern gård med låg energiförbrukning och egen vindkraft.

Att djuren ska ha det bra ser han som en självklarhet, det är därför han valt att leverera till oss på Bjärefågel. Enligt honom var det ett enkelt val, för som han säger själv: ”Det är så djur ska ha det”.

Kristoffer Turesson på Bölse Gård

Kristoffer är en ung kille med lantbruk i ådrorna. Det var Kristoffers farfar som en gång grundade gården och han förvaltar den väl.

På gården har man haft kycklinguppfödning i över tjugo år och man har utöver kycklingarna både en maskinstation och entreprenadverksamhet. Här finns även en populär gårdsbutik som drivs av Kristoffers syster.

Malin Sivertsson på Olastorp

Mitt i ”pärelandet” på Bjäre ligger Olastorp och här bor Malin och Daniel med sina fyra barn. På gården finns inte bara kycklingar utan här odlas också massor av potatis. En hel del av dem blir chips som säljs i den egna gårdsbutiken.

Det var Malins svärfar som började med kycklinguppfödning men Malin gillade Bjärefågels koncept och tyckte att det kunde vara ett bra komplement till odlingen. Idag har de egna kycklingstall på Olastorp och hela familjen är engagerad i tillsyn och skötsel.