Swedish

Stekt urbenat ovanlår av Bjärekyckling, med broccoli och crunch på blåmögelost

Stekt urbenat ovanlår av Bjärekyckling, med broccoli och crunch på blåmögelost

Av John Englund | 4 portioner

Huvudrätt | Fest | Utmanande

Ingredienser

• 8 stycken urbenade ovanlår av Bjärekyckling
• 2 broccolibuketter
• 4 dl grädde
• örter
• äppelcidervinäger
• rapsolja
• färskpotatis

Crunch på grönmögelost:
• 4 skivor mörkt bröd, typ danskt rågbröd
• 25 gram blåmögelost, gärna Blåkornblomst

Gör så här

1. Skär av de yttre knopparna på broccolin och rosta i en torr panna.
2. Gör en puré av broccolin genom att skära av det gröna yttre delen från stammen och koka med grädde tills broccolin är mjuk. Mixa och smaksätt med salt och peppar.
3. Stammen från broccolin hyvlar du tunt med mandolin eller potatisskalare. Vänd den hyvlade broccolin i rapsolja, äppelcidervinäger och den rostade broccolin. Smaksätt med salt, peppar och örter.
4. Till crunchen på grönmögelost mixar du fyra skivor mörkt bröd med 25 gram blåmögelost i en matberedare, tills brödet är mättat av osten. Alternativt kan du hacka med kniv. Smula sönder massan på en tallrik och låt vila.
5. Stek de urbenade ovanlåren i stekpanna. Börja med att steka skinnsidan tills skinnet är gyllenbrunt och krispigt. Krydda med salt och peppar. Vänd kycklingen och stek klart tills kycklingen har en innertemperatur på 68 grader.
6. Lägg upp kycklingen på tallrik och strö över den hyvlade stammen från broccolin och crunchen på blåmögelost. Klicka ut purén.
7. Servera med kokt färskpotatis.

Tips: Investera gärna i en stektermometer. Det är den bästa investeringen man kan göra när man tillagar kyckling. Utan en sådan är det risk för att du översteker kycklingen och det slutar nästan alltid med torr och tråkig kyckling